Zupa gulaszowa z kiełbasą
Składniki: 2 średnie cebule, 3 łyżki smalcu, 300 g chudego mięsa wołowego, 2 łyżeczki słodkie papryki w proszku, 1-1,5 ostrej papryki w proszku, sól, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka kminku, 1,5 l wody, 2 duże zielone papryki, 250 g ziemniaków, 4 pomidory, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, kawałek kiełbasy. Do podania: okrągłe chlebki, wydrążone wewnątrz, z odkrojonymi "czapeczkami" jako pokrywki.
Przygotowanie: cebule pokroić i zrumienić na smalcu. Dodać po chwili pokrojone w kostkę mięso i doprawić paprykami, solą, majerankiem oraz kminkiem. Dusić 20 minut, a następnie zalać gorącą wodą. Dodać do zupy pokrojoną paprykę i gotować kolejne 25 minut. W tym czasie obrać i pokroić drobno ziemniaki oraz pomidory bez skóry. Dodać do zupy wraz z kiełbasą pokrojoną w kostkę. Gotować wszystko do miękkości, dolewając pod koniec czerwonego wina. Podawać w miseczkach z chleba.
Mp/WP Kuchnia