Kiełbasa na obiad lub kolację. 7 prostych i sycących dań
Pęta kiełbasy kojarzą się z grillem lub ogniskiem w wakacyjny dzień. Nie zawsze jednak mamy okazję do wrzucenia tego przysmaku na ruszt, ale nie znaczy to, że musimy z niego rezygnować. Warto oczywiście kierować się kilkoma zasadami przy zakupie, jeśli nie robimy kiełbasy własnoręcznie. Lepiej nie sięgać po zapakowane paczki, a wybierać propozycje na wagę, u sprawdzonego sprzedawcy. Dobrze jest spróbować kawałka i sprawdzić, czy odpowiada nam smak i ilość przypraw. Śliski nalot, stęchły zapach lub pęcherzyki powietrza na powierzchni to znak, że produkt jest zepsuty. Odpowiednio przygotowana kiełbasa smakuje niezależnie od pory roku, można dodać ją do zapiekanek, dań obiadowych, przekąsek, a także zup.
Kiełbasa w kuchni
Pęta kiełbasy kojarzą się z grillem lub ogniskiem w wakacyjny dzień. Z różnych powodów nie zawsze mamy jednak okazję, by wrzucić ten przysmak na ruszt, ale nie znaczy to, że musimy z niego rezygnować. Warto oczywiście kierować się kilkoma zasadami przy zakupie, jeśli nie robimy kiełbasy własnoręcznie. Lepiej nie sięgać po zapakowane paczki, a wybierać propozycje na wagę, u zaufanego sprzedawcy. Dobrze jest spróbować kawałka i sprawdzić, czy odpowiada nam smak i np. ilość przypraw. Śliski nalot, stęchły zapach lub pęcherzyki powietrza na powierzchni to znaki, że produkt jest zepsuty. Odpowiednio przygotowana kiełbasa smakuje niezależnie od pory roku, można dodać ją do zapiekanek, dań obiadowych, przekąsek, a także zup. Oto kilka prostych i sycących propozycji.
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i kiełbasą
Składniki: 2 szklanki ugotowanego makaronu, 250 g różyczek kalafiora, kawałek kiełbasy, 175 ml śmietany 18%, 3 łyżki startego sera żółtego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oliwa z oliwek do natłuszczenia formy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: kiełbasę pokroić w plasterki. Śmietanę wymieszać z ziołami, startym serem żółtym. Doprawić do smaku. Średniej wielkości naczynie żaroodporne natłuścić oliwą, nałożyć makaron i dodać zblanszowanego kalafiora. Całość zalać doprawioną śmietaną i ułożyć plasterki kiełbasy. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C. Piec około 25-30 minut, aż powierzchnia ładnie się zarumieni.
Hot dog po polsku
Kapuśniak z kiełbasą
Składniki: 300 g kiszonej kapusty, 1-2 liście laurowe, 2 łyżeczki całego kminku, pieprz i sól do smaku, 2 łyżki smalcu, 1 łyżka mąki, 1 cebula, 1 pętko kiełbasy, woda, 2 średnie ziemniaki, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (opcjonalnie), śmietana do zabielenia (opcjonalnie).
Przygotowanie: kapustę posiekać, kiełbasę pokroić. Oba produktu przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, kminek, doprawić do smaku i zagotować. Na smalcu w większym rondlu podsmażyć posiekaną cebulkę. Dodać mąki i zrobić zasmażkę - można w tym momencie doprawić papryką. Dodać kapustę z kiełbasą, wlać wodę tuż ponad poziom składników. Gotować 15 minut, dodać pokrojone drobno ziemniaki i trzymać na gazie, aż te zrobią się miękkie. Pod koniec można zabielić zahartowaną śmietaną i doprawić solą do smaku.
Kiełbaski zapiekane w cieście
Składniki na 4 porcje: 4 większe kiełbaski grillowe, 2 małe jajka, 175 ml mleka, 140 g mąki pszennej, sól.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Kiełbaski lekko ponacinać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (o wymiarach 20x30cm) i podpiec 15 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, rozbełtanymi jajkami i stopniowo, cały czas mieszając dolewać mleka. Powstałym ciastem naleśnikowym zalać kiełbaski i piec kolejne 25-30 minut. Podawać na ciepło z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem.
Szybkie grzanki z serem i kiełbasą
Składniki: 6-8 kromek chleba (mieszanego lub pełnoziarnistego), 100 g sera startego sera żółtego, 50 g sera pleśniowego camember, kawałek kiełbasy pokrojony w kosteczkę, masło do smarowania pieczywa, świeżo mielony czarny pieprz, domowy ketchup.
Przygotowanie: pieczywo cienko posmarować masłem, na każdą kromkę nałożyć po równo startego sera żółtego, kiełbasy, pokrojonego camemberta i wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapieczone grzanki doprawić wedle uznania i podawać z ketchupem.
Kiełbasa z szybką sałatką ziemniaczaną
Składniki na dwie porcje: 4 ugotowane średnie ziemniaki, 1 łyżka posiekanej pietruszki, 2 łyżki posiekanej cebuli, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany (lub 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego zamiast majonezu i śmietany), 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku, 2 ponacinane kiełbasy.
Przygotowanie: kiełbasę podgotować, a następnie wrzucić na patelnię grillową i trzymać po kilka minut z każdej strony. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać w misce z majonezem, śmietaną i musztardą. Wsypać pietruszkę, doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Składniki ułożyć na talerzu i podawać. Do sałatki można dodać też 2-3 małe ogórki konserwowe i trochę kukurydzy z puszki.
Zupa gulaszowa z kiełbasą
Składniki: 2 średnie cebule, 3 łyżki smalcu, 300 g chudego mięsa wołowego, 2 łyżeczki słodkie papryki w proszku, 1-1,5 ostrej papryki w proszku, sól, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka kminku, 1,5 l wody, 2 duże zielone papryki, 250 g ziemniaków, 4 pomidory, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, kawałek kiełbasy. Do podania: okrągłe chlebki, wydrążone wewnątrz, z odkrojonymi "czapeczkami" jako pokrywki.
Przygotowanie: cebule pokroić i zrumienić na smalcu. Dodać po chwili pokrojone w kostkę mięso i doprawić paprykami, solą, majerankiem oraz kminkiem. Dusić 20 minut, a następnie zalać gorącą wodą. Dodać do zupy pokrojoną paprykę i gotować kolejne 25 minut. W tym czasie obrać i pokroić drobno ziemniaki oraz pomidory bez skóry. Dodać do zupy wraz z kiełbasą pokrojoną w kostkę. Gotować wszystko do miękkości, dolewając pod koniec czerwonego wina. Podawać w miseczkach z chleba.
Mp/WP Kuchnia