Kapuśniak z kiełbasą
Składniki: 300 g kiszonej kapusty, 1-2 liście laurowe, 2 łyżeczki całego kminku, pieprz i sól do smaku, 2 łyżki smalcu, 1 łyżka mąki, 1 cebula, 1 pętko kiełbasy, woda, 2 średnie ziemniaki, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (opcjonalnie), śmietana do zabielenia (opcjonalnie).
Przygotowanie: kapustę posiekać, kiełbasę pokroić. Oba produktu przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, kminek, doprawić do smaku i zagotować. Na smalcu w większym rondlu podsmażyć posiekaną cebulkę. Dodać mąki i zrobić zasmażkę - można w tym momencie doprawić papryką. Dodać kapustę z kiełbasą, wlać wodę tuż ponad poziom składników. Gotować 15 minut, dodać pokrojone drobno ziemniaki i trzymać na gazie, aż te zrobią się miękkie. Pod koniec można zabielić zahartowaną śmietaną i doprawić solą do smaku.