Sushi
Historia powstania tego przysmaku zaczyna się niezbyt apetycznie. W XIII-wiecznej Japonii mięso złowionych ryb nie miało szansy utrzymać świeżości dłużej niż kilkanaście godzin. Jednak znaleziono na to sposób – konserwowanie za pomocą ryżu. Japończycy wypatroszoną uprzednio rybę wypełniali ugotowanym ryżem, który powodował wytworzenie się zabezpieczającego mięso przed zepsuciem kwasu mlekowego. Przed posiłkiem ryż wyrzucano, a mięso podawano.
Jednak 200 lat później zaczęto jeść rybę razem z ryżem. W niektórych japońskich restauracjach do dziś podaje się to danie i choć nie zachęca ono zapachem, podobno w smaku jest naprawdę wyśmienite. Sushi w obecnej formie zawdzięczamy japońskiemu restauratorowi Hanayi Yohei, który żył na przełomie XVIII i XIX wieku. Zmienił on dotychczasową recepturę i zaczął podawać ryż zaprawiony octem ze świeżą rybą. To danie podbiło podniebienia Japończyków, a wkrótce i całego świata. Sushi w Japonii jest tanią i szybką przekąską sprzedawaną na ulicach, ale w Europie idąc do sushi baru, musimy zapłacić za nie okrągłą sumkę.