To wcale nie takie trudne
W barach sushi za nawet najmniejszy talerz z tym japońskim przysmakiem zapłacimy krocie. O wiele taniej możemy przygotować je w domu. Jest przy tym sporo zabawy, dlatego warto zrobić to z przyjaciółmi. Szczególnie w Międzynarodowy Dzień Sushi, który świętujemy 18 czerwca. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak krok po kroku samodzielnie przygotować sushi. Z nią na pewno ci się uda - powodzenia!
Od czego zacząć?
Aby zostać mistrzem domowego sushi, przede wszystkim zacznij od zaopatrzenia się w niezbędne przyrządy i składniki. Do przygotowania domowego sushi w najprostszej postaci potrzebne ci będą:
- bambusowa mata do zawijania sushi,
- 2 szklanki krótkoziarnistego ryżu,
- nori, czyli japońskie prasowane wodorosty do zawijania maków,
- wasabi, czyli zielony chrzan,
- sos sojowy,
- filet ze świeżej ryby (na początek łosoś będzie najodpowiedniejszy),
- świeży ogórek,
- pasta z awokado. Zobacz także wideo: *Pomysł na domowe sushi. Mniam! *
Na początek ryż
Zacznij od przygotowania ryżu - namocz 2 szklanki w zimnej wodzie na ok. 15 minut, a następnie jeszcze kilka razy przepłucz. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi. Po odsączeniu wsyp ryż do garnka i zalej 2 szklankami wody. Garnek przykryj przykrywką i wstaw na duży ogień. Kiedy ryż się zagotuje, zmniejsz maksymalnie ogień i nadal gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odstaw jeszcze na 10 minut. Ryż już powinien być idealny. Tylko pamiętaj, że pod żadnym pozorem nie możesz podnosić pokrywki z garnka przez cały czas gotowania.
Przełóż ryż na płaski talerz i pozwól mu wystygnąć. Od czasu do czasu możesz go przemieszać.
Przygotuj bazę
Teraz przechodzimy do zawijania. Na bambusowej macie rozłóż nori. Pamiętaj, aby zrobić to błyszczącą stroną do dołu. Przestudzony ryż rozsyp na nori i trochę ugnieć. Na górze zostaw pusty margines na 1/5 szerokość nori. Ryżu powinno być tyle, żeby nie prześwitywało przez niego nori. Aby nie kleił się do rąk, za każdym razem kiedy nabierasz porcję, zmocz wcześniej dłoń w letniej wodzie - to powinno ułatwić sprawę.
Teraz czas na przyprawę do ryżu. Potrzebujesz: 4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru, łyżeczkę soli, odrobinę sosu sojowego. Składniki gotuj w garnku, aż się rozpuszczą i połączą. Tak powstałą przyprawą delikatnie pokrop ryż.
Układamy składniki
Teraz poukładaj składniki, które wybrałeś. Wąski pasek łososia i ogórka, a także pastę z awokado. To na początek wystarczy. Kiedy dojdziesz już do wprawy, możesz zacząć eksperymentować ze smakami i dodatkami.
Położone wcześniej na ryżu składniki posmaruj niewielką ilością wasabi. Wystarczy dosłownie pół łyżeczki. Taka ilość powinna byc odpowiednia na porcje dla dwóch osób.
Zawijamy
Teraz przy pomocy maty delikatnie dociskając, zroluj sushi. Kiedy dojdziesz już do marginesu, posmaruj go wodą i zroluj sushi do końca tak, by mak się zlepił.
Dobrze zawinięty mak nie powinien się rozpadać. Ale jeżeli pierwszy się nie uda, to nic. Nie przejmuj się i doklej brakujący kawałek z następnego nori, a do kolejnych włóż mniej ryżu. Już zrolowane sushi pokrój na ok. 2-2,5 centymetrowe kawałki. Pamiętaj, aby użyć do tego bardzo ostrego noża, bo w przeciwnym razie, jeśli ostrze będzie zbyt tępe, może nie wejść w sushi i popsuje je, a wtedy całą zabawę trzeba zaczynać od początku.
Jemy sushi!
Teraz poukładaj pokrojone maki na talerzu i już możesz zacząć delektować się smakiem samodzielnie przygotowanego sushi!
Niekoniecznie musisz jeść sushi pałeczkami. Dopuszczalną formą jest także wkładanie do ust kawałków sushi przy pomocy palców. Jednak zdecydowanie lepiej smakuje ono jedzone przy pomocy pałeczek. Nie umiesz jeść pałeczkami? Nic nie szkodzi. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku, jak się tego nauczyć. Powodzenia!