Szampan
Dziś serwowany jest szczególnie podczas uroczystych okazji, ale kiedyś nikt nie wpadłby na pomysł, by wznieść nim toast. W Szampanii od wieków produkowało się wina, jednak zawsze wiele brakowało im do tych burgundzkich. Dawniej szampan nie cieszył się renomą, a i jego nazwa nie zachęcała do spożycia. "Champagne" z francuskiego oznacza nieużytki rolne.
Szampańskie wina niegdyś należały do kategorii szarych win, które na domiar złego niezbyt dobrze znosiły dojrzewanie w beczkach. Dlatego zaczęto je butelkować, ale i to nie był dobry pomysł. Wytwarzający się w butelce z winem gaz rozsadzał szkło od środka. To dlatego czasem szampana nazywano "diabelskim winem". Na szczęście Anglicy dostrzegli potencjał w szampańskim trunku, ulepszyli jego recepturę, a także zmienili sposób przechowywania. Zaczęli stosować grubsze szkło, które nie pękało tak jak wcześniej pod wpływem wysokiego ciśnienia fermentującego wina. Kiedy w ślad za Anglikami poszła reszta świata i także doceniła szampana, w górę poszybowały także jego ceny.