Niebezpiecznie cukier
Przygotowując sos pomidorowy w domu możemy wyeliminować z niego niepożądany, a niemal zawsze obecny składnik - cukier.
- Cukier zazwyczaj znajduje się na drugim miejscu listy składników, co już pokazuje, że stosuje się go bardzo dużo. Jest to około 30 g w 100 gramach sosu. Cukier dodawany jest oczywiście dla poprawienia smaku, bo pomidory są kwaskowe. Warto jednak szukać takich produktów, które tego cukru zawierają mniej. Jednocześnie świadomi obecności tego składnika, powinniśmy raczyć się ketchupem w rozsądnych granicach - radzi Barbara Dąbrowska-Górska.
Zbyt duża zawartość cukru to właściwie jedyna wada dobrego ketchupu. Poza tym, to długa lista cennych składników.
- Sos zawiera wszystkie wartościowe substancje, które znajdują się w pomidorach. Jest ich mnóstwo. Moim zdaniem na uwagę zasługują jednak przede wszystkim dwa: potas i - gwiazda ketchupu - likopen - wymienia ekspertka.