Frytki - dobra czy zakazana przekąska?

Frytki znane są pod każdą szerokością geograficzną. Statystyczny obywatel Belgi, gdzie są potrawą narodową, spożywa rocznie 10 kilogramów frytek. Pocięte w słupki i usmażone na tłuszczu kawałki ziemniaka to danie po które sięgają młodzi i starsi, konsumując je posolone z ketchupem, majonezem lub sosami. Większości jednak kojarzą się z tanim daniem barowym i niezdrowym fast-foodem. Podpowiadamy, co siedzi we frytkach z sieciówek restauracyjnych lub mrożonkach i jak przygotować w domu tę przekąskę.

Obraz

/ 6Ogólnoświatowy przysmak

Obraz
© 123RF.COM

Frytki znane są pod każdą szerokością geograficzną. Statystyczny obywatel Belgii, gdzie są potrawą narodową, spożywa rocznie 10 kilogramów frytek. Pocięte w słupki i usmażone na tłuszczu kawałki ziemniaka to danie, po które sięgają młodzi i starsi, konsumując je posolone z ketchupem, majonezem lub sosami. Większości jednak kojarzą się z tanim daniem barowym i niezdrowym fast-foodem. Podpowiadamy, co siedzi we frytkach z sieciówek restauracyjnych lub mrożonkach i jak przygotować w domu tę przekąskę.

/ 6Jak powstały frytki?

Obraz
© 123RF.COM

Wynalezienie frytek często przypisują sobie Francuzi i Amerykanie. W rzeczywistości powstały one w Belgii. Niestety ich wynalazca nie jest znany z imienia i nazwiska. Wiadomo jednak, że pierwsza porcja frytek została usmażona w mieście Dinant. Jak wynika z różnych źródeł, frytki były tam jedzone już w 1680 roku. Mieszkańcy regionu na co dzień żywili się małymi smażonymi rybami. Zimą, gdy powierzchnia wody często zamarzała i trudno je było wyłowić, zwykle brakowało tego pokarmu. Jako alternatywę zastosowali ziemniaki, które nie były ani drogie, ani trudne w uprawie. Ktoś wpadł na pomysł, aby pokroić je w słupki, przypominające rybki i smażyć tak, jak ulubione danie. W ten sposób ziemniak stał się substytutem ryby, choć początkowo frytki były smakołykiem delikatesowym, głównie ze względu na drogi tłuszcz. Danie zasmakowało miejscowej ludności i pojawiało się w jarmarkowych kramach lub w wesołych miasteczkach. Przepis na taką obróbkę ziemniaka szybko się rozpowszechnił.

/ 6Co w nich siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Podstawą frytek jest oczywiście ziemniak. Niestety żywiąc się na mieście lub kupując gotowe, mrożone produkty często narażamy się na szereg dodatkowych, zupełnie niepotrzebnych składników.

Do smażenia frytek w fast foodach najczęściej stosuje się mieszankę olei, która zawiera oprócz 7 różnych produktów także tert-butylohydrochinon. Tłuszcz TBHQ to składnik ropy naftowej, który ma właściwości konserwujące. Jak dowiedziono naukowo, może być odpowiedzialny za choroby skóry, zaburzenia hormonalne, raka i uszkodzenia DNA.

Niechlubną normą jest również dodawanie glutaminianu sodu, dzięki niemu frytki tak nam smakują. Pirofosforan sodu i Dimetylopolisiloksan to nie nowe przyprawy, a środki chemiczne, dzięki którym frytki mają odpowiedni kolor i dłużej zachowują świeżość. W przypadku frytek mrożonych w ich składzie znaleźć też można olej palmowy, który również ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.

/ 6Domowe frytki

Obraz
© 123RF.COM

Frytki w prosty sposób można przygotować w domu. Powinny być robione z odmian ziemniaków zawierających duże ilości skrobi, dzięki czemu podczas smażenia nie będą nadmiernie wchłaniały tłuszczu. Ilość skrobi w ziemniaku łatwo sprawdzić, krojąc go na pół, a następnie pocierając kilka razy połówki o siebie - jeśli się sklejają to znaczy, że bulwa ma dużą zawartość tego składnika. Najlepiej wybierać bulwy o podłużnym kształcie - uzyskamy wtedy ładny efekt wizualny. Równie ważny, jak odmiana ziemniaka, jest użyty do smażenia tłuszcz. Tradycyjnie w Belgii stosowano do smażenia łój wołowy. Dzisiaj lepiej jednak wybierać olej i mieć na uwadze, by był zawsze świeży. Pamiętajmy też, że prawdziwa frytka na zewnątrz jest chrupiąca, a w środku pozostaje miękka. W ten sposób możemy przygotować je na patelni lub we frytkownicy. Przed podaniem zawsze należy odsączyć nadmiar tłuszczu, wykładając frytki na talerz z papierowym ręcznikiem. Ze względu na kaloryczność takiej przekąski nie poleca się jej jako stałego dodatek do
obiadu czy codzienną kolację.

/ 6Frytki z piekarnika

Obraz

Innym pomysłem przygotowania chrupiącego ziemniaka będzie upieczenie go w piekarniku. Możemy wtedy dodać do niego różne dodatki, takie jak majeranek, zioła prowansalskie czy ostra papryka. Należy przygotować 1 kg ziemniaków, odrobinę paprykowego oleju, sól i przyprawy (np. tymianek, kolorowy pieprz, ale również suszoną bazylię czy granulowany czosnek).

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ziemniaki pokrojone w słupki, tak aby tworzyły jedną warstwę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Frytki piec przez około 30 minut. Można dodać do nich również pokrojone w słupki marchewki i buraki.

/ 6Ziemniaczane łódeczki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: Ziemniaki, słodka papryka, sól, pieprz, odrobina oliwy z oliwek.

Wykonanie: Umyte i dokładnie wyszorowane ziemniaki włożyć do garnka z osoloną wodą. Zagotować, a następnie gotować przez około 10 min. Po tym czasie wyciągnąć je z wody i odstawić na kilka minut. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 190 stopni C. Lekko przestudzone ziemniaki pokroić wzdłuż na ósemki i ułożyć skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, dodać przyprawy i piec około 15-20 minut. Podawać z twarożkiem lub dipem.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości