Skrzydełka kawowe
Azjatyckie smaki i kawa? Nie ma w tym nic dziwnego. Przygotujmy więc tę szybką przekąskę na przyjęcie lub na grilla w ostatnich ciepłych dniach jesieni.
Składniki: kilka przekrojonych w stawach skrzydełek z kurczaka, szklanka kawy, mała cebula, czosnek, dwie łyżki sosu teriyaki, pół szklanki oleju, łyżeczka mielonego imbiru, łyżka mielonej chili, sól i pieprz.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekany czosnek, wlewamy kawę, olej, sos teriyaki i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i do marynaty wkładamy skrzydełka. Ostawiamy do lodówki przynajmniej na cztery godziny. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni C, na blaszce układamy pergamin lub folię, a następnie skrzydełka. Co kilka minut odwracamy je i smarujemy marynatą. Podajemy z ryżem lub pieczywem.