Mąka kawowa - kulinarny hit z owoców kawy
Już niedługo ciasteczka z mąki kawowej lub wypiekany z niej chleb nikogo nie będą dziwić. Amerykańska firma opatentowała pomysł na zupełnie nowy produkt w świecie kulinariów. To bezglutenowa mąka wytwarzana z owoców kakaowca, które traktuje się jako odpad przy produkcji kawy.
Już niedługo ciasteczka z mąki kawowej lub wypiekany z niej chleb nikogo nie będą dziwić. Amerykańska firma opatentowała pomysł na zupełnie nowy produkt w świecie kulinariów. To bezglutenowa mąka wytwarzana z owoców kawy, które traktuje się jako odpad przy produkcji popularnego napoju.
Owoce kawy przekształca się za pomocą specjalnej metody na pulpę, a następnie proszek. Potem uciera się go na odżywczą mąkę. Ze względu na liczne właściwości, zyskuje ona coraz większą rzesze fanów wśród miłośników gotowania.
Jak twierdzą twórcy pomysłu, mąka kawowa zawiera aż pięć razy więcej błonnika od popularnych mąk pełnoziarnistych. Jest doskonałym źródłem żelaza (ma go aż trzy razy więcej od szpinaku), dostarcza potrzebnego białka, wapnia i potasu. Zawartość kofeiny w mące kawowej jest o wiele niższa niż w filiżance małej czarnej. Produkt ten z powodzeniem może być stosowany przez kobiety w ciąży. Mąka z kawy zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami i zapewniają dłuższą młodość.
Twórcy pomysłu podkreślają, że produkcja mąki kawowej wyjątkowo sprzyja środowisku. Używa się do niej produktu, który do tej pory się marnował, a jest jego sporo. To szansa dla farmerów z ubogich regionów świata, którzy mogą zyskać dodatkowe źródło dochodów. Obecnie mąkę można kupić w kilku krajach, m.in. Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Gwatemali, Nikaragui oraz Wietnamie.
Mro/ Kuchnia WP