Kasza jęczmienna - najczęściej wybierana w polskiej kuchni
W sklepach można kupić jej trzy odmiany. Najbardziej popularna to pęczak, czyli całe, wypolerowane ziarno jęczmienia. Ponadto możemy też sięgać po odmianę perłową, czyli pęczak pocięty na kawałki, oraz łamaną, czyli polerowany, rozdrobniony pęczak. Dlaczego warto zaprosić ją do swojej kuchni? - Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu pomaga utrzymać poziom cholesterolu we krwi. To także prawdziwa skarbnica selenu odpowiedzialnego za utrzymanie zdrowych włosów i paznokci oraz prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego - mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Kasza jęczmienna to nieodzowny składnik krupniku. Idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs, a szef kuchni poleca ją także do nadziewania gołąbków czy faszerowania warzyw.