Papryka nadziewana kaszą i serem feta
Warzywa faszerowane to pomysł na bardzo szybkie i smaczne danie, które możemy podać na obiad czy kolację. Faszerować można wiele jarzyn, ale przygotowana w ten sposób papryka jest chyba najsmaczniejsza. Składniki: szklanka kaszy gryczanej, cztery czerwone papryki, trzy ząbki czosnku, pół szklanki soczewicy, kawałek fety, suszone oregano, ostra i słodka mielona papryka, sól, pieprz, oliwa z oliwek, dwie szklanki bulionu. Kaszę gotujemy w bulionie. Odcinamy wierzch z każdej papryki, usuwamy nasiona. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, fetę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek smażymy na oliwie. Kaszę mieszamy z soczewicą, fetą, czosnkiem i przyprawami. Faszerujemy papryki, wstawiamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.