Kasza - wartościowy składnik zdrowej diety

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 65 pomysłów na dania z kaszą

Obraz
© 123RF

O wartościach odżywczych kaszy wie chyba każdy. Wszelkie rodzaje kasz zawierają nie tylko mnóstwo witamin i mikroelementów, ale również są bogatym źródłem błonnika i białka. Kaszę powinniśmy jeść codziennie. By się jednak nam nie znudziła, wykorzystujmy ją na różne sposoby. Oto pięć naszych propozycji na potrawy z kaszą w roli głównej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gołąbki z kaszą jaglaną

Obraz
© 123RF

Gołąbki nie muszą być faszerowane mięsem i ryżem. Z powodzeniem te składniki zastąpią kasza i grzyby. Z takim nadzieniem zrobimy równie danie równie smaczne jak tradycyjne, a w dodatku jarskie, o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Potrzebujemy: główkę kapusty włoskiej, dwie szklanki kaszy jaglanej, cebulę, pół kilograma pieczarek, oliwę, sól, pieprz, mieloną paprykę. Kaszę płuczemy dokładnie zimną wodą i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i cebulę siekamy i obsmażamy na oliwie. Dodajemy do kaszy. Doprawiamy pieprzem i papryką, mieszamy. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie, studzimy, odrywamy delikatnie liście. Zawijamy w nie farsz, gołąbki układamy w dużym, szerokim garnku, wlewamy osoloną wodę i dusimy na małym ogniu półtorej godziny, aż kapusta zmięknie.

/ 6Papryka nadziewana kaszą i serem feta

Obraz
© 123RF

Warzywa faszerowane to pomysł na bardzo szybkie i smaczne danie, które możemy podać na obiad czy kolację. Faszerować można wiele jarzyn, ale przygotowana w ten sposób papryka jest chyba najsmaczniejsza. Składniki: szklanka kaszy gryczanej, cztery czerwone papryki, trzy ząbki czosnku, pół szklanki soczewicy, kawałek fety, suszone oregano, ostra i słodka mielona papryka, sól, pieprz, oliwa z oliwek, dwie szklanki bulionu. Kaszę gotujemy w bulionie. Odcinamy wierzch z każdej papryki, usuwamy nasiona. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, fetę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek smażymy na oliwie. Kaszę mieszamy z soczewicą, fetą, czosnkiem i przyprawami. Faszerujemy papryki, wstawiamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Kaszotto z kurkami

Obraz
© 123RF

Tradycyjne włoskie risotto robi się z ryżu. Polska kasza w niczym mu nie ustępuje. Aby przygotować nasze danie, potrzebujemy: szklankę kaszy pęczak, czosnek, cebulę, łodygę selera naciowego, szklankę mrożonych kurek, bulion, oliwę z oliwek, sól, pieprz, suszony tymianek, trochę tartego parmezanu. Czosnek, seler i cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przez chwilę warzywa i kurki, wsypujemy kaszę, smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy, aż kasza wchłonie większość wody i zmięknie. Posypujemy parmezanem i podajemy od razu.

/ 6Kotleciki z kaszy perłowej

Obraz
© 123RF

Pulpety z kaszą w roli głównej mogą być równie smaczne, jak te z mięsa. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do potraw z sosem, ale można je podawać również jako główne danie. Składniki: szklanka kaszy perłowej, szalotka, kilka ząbków czosnku, jajko, bułka tarta, suszony cząber, mielony jałowiec, sól, pieprz, masło i oliwa z oliwek. Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Szalotkę i czosnek siekamy bardzo drobno, szklimy na oliwie i dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko, doprawiamy i wsypujemy mieszając bułkę tartą, by uzyskać nie rozpadającą się masę. Formujemy małe kotleciki i smażymy je na maśle z dodatkiem oliwy, aż będą rumiane. Podajemy polane masłem.

/ 6Klops z kaszą

Obraz
© iStock.com

Kasza i mięso znakomicie się uzupełniają. Tradycyjny polski klops składa się przede wszystkim z mięsa. Ale jeśli zastąpimy jego część kaszą, nasze danie będzie lżejsze i zdrowsze. Potrzebujemy: pół kilograma mięsa mielonego, dwie szklanki kaszy gryczanej, masło, natkę pietruszki, dwa jajka, majeranek, pieprz, sól. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła, studzimy. W misce mieszamy mięso, kaszę, posiekaną natkę pietruszki, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości