Kasza - wartościowy składnik zdrowej diety

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 65 pomysłów na dania z kaszą

Obraz
© 123RF

O wartościach odżywczych kaszy wie chyba każdy. Wszelkie rodzaje kasz zawierają nie tylko mnóstwo witamin i mikroelementów, ale również są bogatym źródłem błonnika i białka. Kaszę powinniśmy jeść codziennie. By się jednak nam nie znudziła, wykorzystujmy ją na różne sposoby. Oto pięć naszych propozycji na potrawy z kaszą w roli głównej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gołąbki z kaszą jaglaną

Obraz
© 123RF

Gołąbki nie muszą być faszerowane mięsem i ryżem. Z powodzeniem te składniki zastąpią kasza i grzyby. Z takim nadzieniem zrobimy równie danie równie smaczne jak tradycyjne, a w dodatku jarskie, o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Potrzebujemy: główkę kapusty włoskiej, dwie szklanki kaszy jaglanej, cebulę, pół kilograma pieczarek, oliwę, sól, pieprz, mieloną paprykę. Kaszę płuczemy dokładnie zimną wodą i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i cebulę siekamy i obsmażamy na oliwie. Dodajemy do kaszy. Doprawiamy pieprzem i papryką, mieszamy. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie, studzimy, odrywamy delikatnie liście. Zawijamy w nie farsz, gołąbki układamy w dużym, szerokim garnku, wlewamy osoloną wodę i dusimy na małym ogniu półtorej godziny, aż kapusta zmięknie.

/ 6Papryka nadziewana kaszą i serem feta

Obraz
© 123RF

Warzywa faszerowane to pomysł na bardzo szybkie i smaczne danie, które możemy podać na obiad czy kolację. Faszerować można wiele jarzyn, ale przygotowana w ten sposób papryka jest chyba najsmaczniejsza. Składniki: szklanka kaszy gryczanej, cztery czerwone papryki, trzy ząbki czosnku, pół szklanki soczewicy, kawałek fety, suszone oregano, ostra i słodka mielona papryka, sól, pieprz, oliwa z oliwek, dwie szklanki bulionu. Kaszę gotujemy w bulionie. Odcinamy wierzch z każdej papryki, usuwamy nasiona. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, fetę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek smażymy na oliwie. Kaszę mieszamy z soczewicą, fetą, czosnkiem i przyprawami. Faszerujemy papryki, wstawiamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Kaszotto z kurkami

Obraz
© 123RF

Tradycyjne włoskie risotto robi się z ryżu. Polska kasza w niczym mu nie ustępuje. Aby przygotować nasze danie, potrzebujemy: szklankę kaszy pęczak, czosnek, cebulę, łodygę selera naciowego, szklankę mrożonych kurek, bulion, oliwę z oliwek, sól, pieprz, suszony tymianek, trochę tartego parmezanu. Czosnek, seler i cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przez chwilę warzywa i kurki, wsypujemy kaszę, smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy, aż kasza wchłonie większość wody i zmięknie. Posypujemy parmezanem i podajemy od razu.

/ 6Kotleciki z kaszy perłowej

Obraz
© 123RF

Pulpety z kaszą w roli głównej mogą być równie smaczne, jak te z mięsa. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do potraw z sosem, ale można je podawać również jako główne danie. Składniki: szklanka kaszy perłowej, szalotka, kilka ząbków czosnku, jajko, bułka tarta, suszony cząber, mielony jałowiec, sól, pieprz, masło i oliwa z oliwek. Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Szalotkę i czosnek siekamy bardzo drobno, szklimy na oliwie i dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko, doprawiamy i wsypujemy mieszając bułkę tartą, by uzyskać nie rozpadającą się masę. Formujemy małe kotleciki i smażymy je na maśle z dodatkiem oliwy, aż będą rumiane. Podajemy polane masłem.

/ 6Klops z kaszą

Obraz
© iStock.com

Kasza i mięso znakomicie się uzupełniają. Tradycyjny polski klops składa się przede wszystkim z mięsa. Ale jeśli zastąpimy jego część kaszą, nasze danie będzie lżejsze i zdrowsze. Potrzebujemy: pół kilograma mięsa mielonego, dwie szklanki kaszy gryczanej, masło, natkę pietruszki, dwa jajka, majeranek, pieprz, sól. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła, studzimy. W misce mieszamy mięso, kaszę, posiekaną natkę pietruszki, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja