5 pomysłów na dania z kaszą
O wartościach odżywczych kaszy wie chyba każdy. Wszelkie rodzaje kasz zawierają nie tylko mnóstwo witamin i mikroelementów, ale również są bogatym źródłem błonnika i białka. Kaszę powinniśmy jeść codziennie. By się jednak nam nie znudziła, wykorzystujmy ją na różne sposoby. Oto pięć naszych propozycji na potrawy z kaszą w roli głównej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Gołąbki z kaszą jaglaną
Gołąbki nie muszą być faszerowane mięsem i ryżem. Z powodzeniem te składniki zastąpią kasza i grzyby. Z takim nadzieniem zrobimy równie danie równie smaczne jak tradycyjne, a w dodatku jarskie, o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Potrzebujemy: główkę kapusty włoskiej, dwie szklanki kaszy jaglanej, cebulę, pół kilograma pieczarek, oliwę, sól, pieprz, mieloną paprykę. Kaszę płuczemy dokładnie zimną wodą i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i cebulę siekamy i obsmażamy na oliwie. Dodajemy do kaszy. Doprawiamy pieprzem i papryką, mieszamy. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie, studzimy, odrywamy delikatnie liście. Zawijamy w nie farsz, gołąbki układamy w dużym, szerokim garnku, wlewamy osoloną wodę i dusimy na małym ogniu półtorej godziny, aż kapusta zmięknie.
Papryka nadziewana kaszą i serem feta
Warzywa faszerowane to pomysł na bardzo szybkie i smaczne danie, które możemy podać na obiad czy kolację. Faszerować można wiele jarzyn, ale przygotowana w ten sposób papryka jest chyba najsmaczniejsza. Składniki: szklanka kaszy gryczanej, cztery czerwone papryki, trzy ząbki czosnku, pół szklanki soczewicy, kawałek fety, suszone oregano, ostra i słodka mielona papryka, sól, pieprz, oliwa z oliwek, dwie szklanki bulionu. Kaszę gotujemy w bulionie. Odcinamy wierzch z każdej papryki, usuwamy nasiona. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, fetę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek smażymy na oliwie. Kaszę mieszamy z soczewicą, fetą, czosnkiem i przyprawami. Faszerujemy papryki, wstawiamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Kaszotto z kurkami
Tradycyjne włoskie risotto robi się z ryżu. Polska kasza w niczym mu nie ustępuje. Aby przygotować nasze danie, potrzebujemy: szklankę kaszy pęczak, czosnek, cebulę, łodygę selera naciowego, szklankę mrożonych kurek, bulion, oliwę z oliwek, sól, pieprz, suszony tymianek, trochę tartego parmezanu. Czosnek, seler i cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przez chwilę warzywa i kurki, wsypujemy kaszę, smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy, aż kasza wchłonie większość wody i zmięknie. Posypujemy parmezanem i podajemy od razu.
Kotleciki z kaszy perłowej
Pulpety z kaszą w roli głównej mogą być równie smaczne, jak te z mięsa. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do potraw z sosem, ale można je podawać również jako główne danie. Składniki: szklanka kaszy perłowej, szalotka, kilka ząbków czosnku, jajko, bułka tarta, suszony cząber, mielony jałowiec, sól, pieprz, masło i oliwa z oliwek. Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Szalotkę i czosnek siekamy bardzo drobno, szklimy na oliwie i dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko, doprawiamy i wsypujemy mieszając bułkę tartą, by uzyskać nie rozpadającą się masę. Formujemy małe kotleciki i smażymy je na maśle z dodatkiem oliwy, aż będą rumiane. Podajemy polane masłem.
Klops z kaszą
Kasza i mięso znakomicie się uzupełniają. Tradycyjny polski klops składa się przede wszystkim z mięsa. Ale jeśli zastąpimy jego część kaszą, nasze danie będzie lżejsze i zdrowsze. Potrzebujemy: pół kilograma mięsa mielonego, dwie szklanki kaszy gryczanej, masło, natkę pietruszki, dwa jajka, majeranek, pieprz, sól. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła, studzimy. W misce mieszamy mięso, kaszę, posiekaną natkę pietruszki, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.