Faszerowane warzywa. Zainspiruj się i podaj na obiad
Jesienne obiady
Warzywa z farszem to świetny pomysł na obiad, kolację czy przyjęcie w ogrodzie. Warto przyrządzać je jak najczęściej. Warzywa z nadzieniem mogą być samodzielnym daniem, ale także świetnym dodatkiem do mięs czy ryb. A także łatwą do zrobienia i elegancką przekąską.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Faszerowana cukinia
Cukinia idealnie nadaje się do nadziewania, bo jest jędrna i podczas pieczenia nie rozpada się. Do zrobienia najbardziej popularnej wersji tego dania potrzebujemy: kilka dużych cukinii, mięso mielone, cebulę, kilka pomidorów, świeży tymianek, sól i pieprz. Cukinię kroimy wzdłuż i wydrążamy łyżką nasiona. Pomidory i cebule drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. W misce łączymy ostudzone warzywa, mięso i przyprawy. Mieszamy i nadziewamy farszem wydrążone cukinie. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy pół godziny. Na koniec posypujemy posiekanym tymiankiem.
Cebula nadziewana serem
Młoda cebula jest słodka i bardzo delikatna. Zazwyczaj używamy tego warzywa jako dodatku do innych potraw, ale jako samodzielne danie też sprawdzi się idealnie. Cebulę najczęściej faszerujemy mięsem. Świetnie nadaje się do tego także ser. Składniki: kilka cebul, pęczek zielonej pietruszki, pól szklanki posiekanego sera feta, jajko, bułka tarta, pieprz. Cebule obieramy z łusek i wrzucamy do osolonego wrzątku. Wyjmujemy, wkładamy do ziemnej wody, a gdy ostygnie delikatnie wydrążamy środek, pozostawiając dwie warstwy. Pozostałe części cebuli siekamy, podsmażamy na maśle, studzimy, dodajemy drobno posiekaną fetę, natkę pietruszki i pieprz, a na koniec bułkę tartą i jajko. Farsz nakładamy do cebuli i zapiekamy pół godziny w piekarniku.
Ziemniaki faszerowane boczkiem i grzybami
Duże ziemniaki, szczególnie te odmian mączystych to fantastyczna forma do farszu. Do przygotowania naszego dania potrzebne nam będą: cztery duże ziemniaki, kilka plasterków wędzonego boczku, pół kilograma pieczarek lub kurek, cebula, czosnek, jajko, sól i pieprz. Ziemniaki myjemy dokładnie i, nie obierając, gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, schładzamy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Cebulę i czosnek siekamy, grzyby kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekane warzywa, środek ziemniaków i grzyby. Masa musi być dobrze podsmażona. Schładzamy, dodajemy jajko. Każdą połówkę ziemniaka wykładamy paskami boczku, na to wykładamy farsz i wszystko zapiekamy pół godziny.
Seler faszerowany kuskusem i koperkiem
Nieoczywistym, ale bardzo smacznym warzywem do faszerowania jest… seler. A szczególnie młode bulwy selera. Potrzebujemy: kilka małych selerów, szklankę kuskusu, wywar z warzyw, pęczek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Selera obieramy, kroimy na pół i lekko obgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez 10 minut. Wyjmujemy i wydrążamy środek. Siekamy go dokładnie razem z koperkiem. Kuskus zalewamy wrzącym wywarem warzywnym i odstawiamy do napęcznienia. Mieszamy kaszę z masą selerowo-koperkową, doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy na polówki selerów. Układamy je w szerokim rondlu, wlewamy wywar warzywny, przykrywamy i dusimy 20 minut. Seler powinien być ugotowany, ale jędrny.
Pomidory faszerowane twarożkiem na zimno
I na koniec bardzo prosta przekąska. Faszerowane małe pomidorki to świetny pomysł na przyjęcie, szczególnie, że nie musimy ich gotować. Składniki: spora garść pomidorków, opakowanie mielonego twarożku, pęczek szczypiorku, sól i pieprz. Szczypiorek siekamy, dodajemy do twarożku, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Odcinamy kawałek pomidorka, wydrążamy łyżeczką i do środka nakładamy twarożek. Gotowe.