Gołąbki z kaszą jaglaną
Gołąbki nie muszą być faszerowane mięsem i ryżem. Z powodzeniem te składniki zastąpią kasza i grzyby. Z takim nadzieniem zrobimy równie danie równie smaczne jak tradycyjne, a w dodatku jarskie, o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Potrzebujemy: główkę kapusty włoskiej, dwie szklanki kaszy jaglanej, cebulę, pół kilograma pieczarek, oliwę, sól, pieprz, mieloną paprykę. Kaszę płuczemy dokładnie zimną wodą i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i cebulę siekamy i obsmażamy na oliwie. Dodajemy do kaszy. Doprawiamy pieprzem i papryką, mieszamy. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie, studzimy, odrywamy delikatnie liście. Zawijamy w nie farsz, gołąbki układamy w dużym, szerokim garnku, wlewamy osoloną wodę i dusimy na małym ogniu półtorej godziny, aż kapusta zmięknie.