Karnawałowe bale, uczty, biesiady

W Polsce tradycja Sylwestra jest dosyć świeża, bo jeszcze do schyłku XVIII wieku huczne bale należały do rzadkości. Kiedy już jednak panowie szlachta i magnateria zaczęli się bawić, to bawili się z fasonem i na całego.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

W Polsce tradycja Sylwestra jest dosyć świeża, bo jeszcze do schyłku XVIII wieku huczne bale należały do rzadkości. Kiedy już jednak panowie szlachta i magnateria zaczęli się bawić, to bawili się z fasonem i na całego.

Tradycja mówiła, że to, co się robiło, jadło lub piło pierwszego dnia nowego roku mogło wpłynąć na szczęście człowieka przez cały następny rok. Z tego też powodu stoły musiały uginać się pod ciężarem niespotykanych na co dzień ilości wykwintnego, świątecznego jadła. Przesądy wpływały nawet na... kształt potraw. W wielu kulturach uważa się, że wszystko o okrągłym kształcie przynosi szczęście, dlatego że symbolizuje "zamknięcie kręgu", czyli zakończenie rocznego cyklu. Z tego też powodu różnego rodzaju pączków, bab, itp. Nawet kapusta spożywana w Nowy Rok uważana jest za warzywo przynoszące szczęście. Z dań gorących podawano barszcz czerwony i bigos, pieczyste - jak pisał kronikarz „sarny, jelenie i żubrowe pieczenie" - do tego zaś staropolskie pasztety i całe góry słodyczy. Szampan, którym dziś spełnia się noworoczny toast, pojawił się u nas stosunkowo późno. W XIX wieku niezwykle popularny był poncz podawany w wazie, najczęściej na gorąco. W domach szlacheckich noworoczny toast zazwyczaj wznoszono węgrzynem,
czyli tokajem.

W dawnej Polsce karnawał, czyli zapusty był okresem najbardziej ożywionego życia towarzyskiego. Odbywały się biesiady, maskarady, śluby, przechodzące często w trwające kilka dni uczty i bale, oraz słynne, staropolskie kuligi. Te zaś urządzano z pochodniami i bigosem jedzonym nad ranem w lesie, odwiedzano się wzajemnie, jeżdżąc od sąsiada do sąsiada i dalej. Najbliżsi sąsiedzi umawiali się i w kilka sań odwiedzali dalsze dwory, nie czekając wcale na zaproszenie. Gospodarze, po ugoszczeniu gości, dołączali do kuligu, który wyruszał do następnego dworu. Na każdym postoju ucztowano, tańczono, po czym... wsiadano do sań, by udać się z kolejna wizytą.

Na zakończenie obiadu podawano cukry i wety, czyli desery. Najczęściej były to bliny, racuchy, pampuchy, ciasto nadziewano słoniną i smażone na smalcu, ale i owoce - świeże i kandyzowane. Nieco później, z zachodniej Europy przybyły do nas tak popularne dziś faworki i pączki. Z czasem to polskie pączki wzbudzały zachwyt w świecie. Były bowiem niespotykanie lekkie, delikatne i aromatyczne. Równie wielką popularnością cieszyły, i cieszą się nadal, faworki, zwane dawniej chrustem. Prawdopodobnie stąd pochodzi tradycja tłustego czwartku, który rozpoczynał tłusty tydzień, będący uwieńczeniem karnawału.

Staropolski stół zmieniał się wraz z nadejściem postu. O północy ostatniego dnia karnawału do karczmy, w której balowano, wnoszono gar z żurem, śledzia na patyku, lub nawet rybi szkielet. Symbolizowało to nadejście Wielkiego Postu, podczas którego królować będzie cienki żur i śledź. W bogatszych domach szlacheckich oznaką nadchodzącego postu była późna maślana kolacja, zwana podkurkiem, złożona ze śledzi, ryb, nabiału i pieczywa.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja