Zapiekanka makaronowa z karczochami
Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego typu kokardki, 360 ml jogurtu greckiego, 150 g startej mozzarelli do zapiekania, kilka łyżek parmezanu (opcjonalnie), puszka karczochów w zalewie lub 300 g warzyw ugotowanych na parze, 150 g szpinaku, 2 łyżeczki masła, 1 ząbek czosnku, 3 łyżeczki soku z cytryny, 50 ml wody, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na maśle zblanszuj posiekany szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Jogurt wymieszaj z wodą, dodaj przyprawy i parmezan. Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron wymieszany ze szpinakiem, dodaj karczochy, zalej całość sosem, skrop sokiem z cytryny i posyp mozzarellą. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach.