Risotto z karczochami
Składniki: 500 g ryżu do risotto, 1 l rosołu drobiowo-warzywnego, 1 puszka karczochów (lub 400 g świeżych i ugotowanych na parze), 1 cebula, 1 cytryna,150 g parmezanu, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: karczochy odcedź z zalewy i przekrój na pół (lub pokrój ugotowane i przestudzone). Na patelni z oliwą zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj suchy ryż i mieszaj go przez około 1 minutę. Wlej rosół i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Kiedy płyny już odparują z patelni i upłynie połowę czasu gotowania ryżu, dodaj karczochy. Gdy ryż zrobi się miękki, a risotto będzie miało lekko płynną konsystencję, dodaj ser i sok z cytryny. Danie wymieszaj i natychmiast podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu po przygotowaniu.