Sałatka z karczochami
Składniki: 300 g karczochów w zalewie, 1 czerwona papryka grillowana, 1 czerwona cebula, 10 czarnych oliwek, 100 g fasolki szparagowej (świeżej ugotowanej na parze lub z zalewy), 50 g sera halloumi, 1 pęczek kolendry, 60 ml oliwy z oliwek, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Przygotowanie: karczochy i fasolkę odsącz z zalewy, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paski, a kolendrę posiekaj. Oliwki przekrój na pół. Oliwę połącz z zalewą, dodaj pieprz i sól, dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz wszystkie składniki: karczochy, fasolkę, paprykę oraz cebulę. Wlej gotowy sos i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki. Ser pokrój w plastry i ugrilluj. Następnie pokrój go w kostkę i posyp wierzch sałatki. Podawaj ją np. z chlebkiem pita.
RAF/mp/WP Kuchnia