Karczoch w kuchni
Umyte i wstępnie obkrojone warzywo najprościej po prostu ugotować w lekko posolonym wrzątku (ok. 30-40 minut). Karczoch może być wspaniałą przystawką, podaną na ciepło - polaną stopionym masłem lub sosem holenderskim (na bazie żółtek, masła, wody i soku z cytryny) lub na zimno - z sosem winegret czy majonezem.
Karczochy świetnie smakują także z sosem przygotowanym na bazie puree z upieczonego czosnku, miękkiego tofu, soku z cytryny oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Niektórzy jedzą karczochy rękami. Należy oderwać płatek z góry i zanurzyć jego koniec w sosie. W środku warzywa znajduje się serce, cenione za wspaniałą konsystencję i pyszny, orzechowy smak. Aby się do niego dostać, należy usunąć zewnętrzne płatki, oderwać serce i zdrapać z niego puszysty nalot.