Jak przygotować karczocha?
Kupując karczochy najlepiej wybierać te o ładnej, zielonej barwie i pękatych, ciężkich główkach. Płatki powinny być zwarte i przylegać do siebie. Jadalną częścią warzywa są właśnie główki, ale za największy przysmak uchodzi samo dno, zwane też sercem. Nie brakuje jednak także smakoszy nasady liści i samych łodyg, których obieranie jest jednak bardzo czasochłonne.
Warzywo to najlepiej przygotować od razu po zakupieniu. Przechowując je w lodówce nie należy go wcześniej myć, a jedynie schować do szczelnego pojemnika.
Przygotowanie karczocha rozpoczynamy od opłukania bieżącą wodą i dokładnego poprzecinania - pozbywamy się łodygi, ucinając u podstawy główki (można ją osobno ugotować i zjeść). Nożycami kuchennymi powinniśmy obciąć ostre końcówki płatków, a miejsca przecięcia posmarować cytryną, by się nie odbarwiły. Niektórzy odrywają liście, do momentu odsłonienia zielono-żółtego kwiatostanu i usuwają widoczne wewnątrz pręciki kwiatowe.