Smaczny i zdrowy
Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g znajduje się tylko 47 kcal. Ponadto mają mało tłuszczu i sporą ilość błonnika pokarmowego. Najbardziej cenione są w nich cztery substancje, które wspomagają redukcję masy ciała. Pierwsza z nich to cynaryna, którą poleca się osobom z dolegliwościami układu pokarmowego, częstymi zaparciami i spowolnionym metabolizmem. Dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi i przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie. Odpowiada też za charakterystyczny, gorzkawy smak karczochów. Z kolei inulina posiada właściwości podobne do błonnika, ponieważ ma zdolność wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. Dzięki temu po zjedzeniu karczochów dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Ponadto substancja ta jest prebiotykiem i korzystnie wpływa na system immunologiczny jelita. Warto zwrócić również uwagę na kwas chlorogenowy, który zmniejsza przyswajalność cukrów i niacynę (inaczej witamina B3 i PP), która hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej i
przyspiesza metabolizm.
Karczochy wykazują także działanie detoksykacyjne. Chronią wątrobę, a dzięki wysokiej zawartości potasu, mają właściwości moczopędne, pożądane problemach związanych z zatrzymywania wody w organizmie i obrzękami. W świeżych okazach znajduje się też sporo kwasu foliowego, który pełni ważną rolę w rozwoju komórek ustrojowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego.