Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej krok po kroku:
Czekoladę połam na kostki. Włóż ją do niedużej miseczki (np. metalowej, szklanej), a naczynie ustaw nad garnuszkiem, rondlem albo inną miską z gorącą wodą. Mała miseczka nie powinna stykać się z wodą.
Niektórzy podczas roztapiania trzymają rondel na maleńkim ogniu, można jednak po prostu wlać do naczynia wrzątek i nie trzymać go na gazie - czekolada i tak rozpuści się pod wpływem gorąca.
Poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Możesz ją od czasu do czasu zamieszać (mieszanie najlepiej rozpocząć po paru minutach, gdy czekolada roztopi się już w większym stopniu).
Uwaga: podczas rozpuszczania do miski z czekoladą nie może dostać się woda! Upewnij się wcześniej, że miseczka jest sucha. Do czekolady, na początku, można dodać niewielką ilość masła albo oleju (np. kokosowego), aby otrzymać aksamitną polewę czekoladową.