Ciasto czekoladowe z dwóch składników

Ten przepis pokochają miłośnicy czekolady i prostych przepisów na ciasta. Youtuberka o nicku Ochikeron przygotowała ciasto czekoladowe z zaledwie dwóch składników. Taki przysmak to idealny sposób na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego.

Obraz
Źródło zdjęć: © screen Youtube

Ten pomysł pokochają miłośnicy czekolady i prostych przepisów na ciasta. Youtuberka o nicku Ochikeron podbiła już raz podniebienia internautów - przygotowała sernik z trzech składników. Kolejna propozycja Japonki to ciasto czekoladowe z zaledwie dwóch składników. Taki przysmak to idealny sposób na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego.

Składniki: 3 jajka, 3 tabliczki mlecznej czekolady (łącznie 495 g).

Przygotowanie: jajka umyć, a następnie do dwóch miseczek oddzielić białka od żółtek. Większe naczynie z białkami wstawić do lodówki, aby później łatwiej się ubijały. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Posiekaną czekoladę umieścić w metalowej miseczce i rozpuścić w tzw. "kąpieli wodnej" - umieszczając naczynie na garnku z gotującą się wodą, raz po raz mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić za pomocą miksera. Do czekolady dodać żółtka i dokładnie wymieszać, a następnie dodawać stopniowo ubite białka, cały czas mieszając. Masę wlać do niewielkiego naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika delikatnie postukać naczyniem o blat, aby uwolnić pęcherzyki powietrza z masy. Piec 30-40 minut w 170 stopni C. Gotowe ciasto wystudzić, a następnie podawać.

Według sugestii autorki tego przepisu, przed podaniem warto wypiek posypać cukrem pudrem lub polać dodatkowo owocowym syropem. Wideo z tak uproszczonym przepisem na czekoladowe ciasto obejrzało już ponad milion internautów i choć nie brakuje opinii, że to brownie z zakalcem, tysiące osób na świecie dosłownie je pokochało. Spróbujecie tego przysmaku?

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce