Jesteś fanem viralowego hitu z TikToka? Będziesz w szoku, gdy poznasz tę historię
Fani tiktokowych trików kulinarnych niedawno zapoznali się z pieczoną fetą z pomidorkami cherry. I choć wszyscy ze smakiem zajadają się makaronem z greckim serem, to mało kto sobie zdaje sprawę, skąd wywodzi się ten przepis i kiedy powstał. Ta historia cię zaskoczy
Skąd tak naprawdę pochodzi hit TikToka?
Pieczona feta szturmem wdarła się do kulinarnego świata i stała obiektem westchnień amatorów dobrej kuchni, ciekawskich fanów mediów społecznościowych, a nawet profesjonalnych szefów kuchni. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z korzeni tej inspiracji.
„TikTok Pasta” w pierwotnej wersji nazywa się UuniFetaPasta i pochodzi z… Finlandii. Jej autorka to fińska blogerka kulinarna, Jenni Häyrinen, która swoje przepisy publikuje w sieci już od 14 lat!
Sałatka z kuskusem i serem feta. Prosta i smaczna
Przepisem na pieczoną w piekarniku z pomidorkami cherry fetę podzieliła się już w lutym 2019 roku. Jak zdradza w wywiadzie z HuffPost, pomysł ten narodził się z chęci zjedzenia czegoś smacznego i sycącego. Tłusta, kremowa feta idealnie się do tego, zdaniem blogerki, nadawała, a żeby danie stało się kompletne, Jenni Häyrinen postanowiła dodać pomidory.
Jej UuniFetaPasta już wówczas stała się niesamowicie popularna, ale, co ciekawe, internetowe śledztwo fanów wykazało, że istnieje ktoś, kto wpadł na ten pomysł jeszcze wcześniej! Mowa o Tiiu Piret, która w 2018 roku opublikowała przepis na „Prosecco Spaghetti”. Tutaj poza serem i pomidorami znajduje się białe wino, miód, cebula, tymianek i rukola. Blogerka przyznaje, że zawsze dodaje do pieczonej z pomidorami fety miód, bo podkreśla on słodycz dodatków i wynosi danie na wyżyny smaku.
Choć oba przepisy łączy pieczona feta, a fani Piret byli oburzeni pojawieniem się w sieci wersji wykonanej przez Jenni Häyrinen, to obie blogerki nie dopuściły do skandalu. Przyznały, że nie ma sensu oskarżać się o plagiat i kłócić, skoro zamiast tego można…zajadać się pastą z pieczoną fetą.
Jednak prawdziwy sukces TikTokPasta rozpoczyna się później – gdy na scenę wkracza Mackenzie Smith, autorka bloga kulinarnego, ale też jedna z gwiazd programów Food Network i autorka książek. Smith, jak wspomina, usłyszała o przepisie na pieczoną fetę od przyjaciela z Finlandii. Pokochała ten smak, a przepisem podzieliła się na Instagramie i to był początek viralowego szaleństwa na punkcie pieczonej fety.
Miliony wyświetleń, tysiące zdjęć, setki modyfikacji przepisu, który obiegł cały świat. Co na to Mackenzie Smith? Była zszokowana, ale też poruszona faktem, że stała się popularyzatorką „zapożyczonego” przepisu. I to właśnie ona postanowiła podzielić się niesamowitą historią pochodzenia hitu TikToka tak, by cały świat dowiedział się o fińskich autorkach genialnej receptury na pieczoną z pomidorami fetę.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zobacz także: