Jesteś fanem viralowego hitu z TikToka? Będziesz w szoku, gdy poznasz tę historię

Fani tiktokowych trików kulinarnych niedawno zapoznali się z pieczoną fetą z pomidorkami cherry. I choć wszyscy ze smakiem zajadają się makaronem z greckim serem, to mało kto sobie zdaje sprawę, skąd wywodzi się ten przepis i kiedy powstał. Ta historia cię zaskoczy

Mackenzie SmithMackenzie Smith opowiada skąd wzięła się TikTokPasta
Źródło zdjęć: © Instagram
Karolina Rozmus

Skąd tak naprawdę pochodzi hit TikToka?

Pieczona feta szturmem wdarła się do kulinarnego świata i stała obiektem westchnień amatorów dobrej kuchni, ciekawskich fanów mediów społecznościowych, a nawet profesjonalnych szefów kuchni. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z korzeni tej inspiracji.

„TikTok Pasta” w pierwotnej wersji nazywa się UuniFetaPasta i pochodzi z… Finlandii. Jej autorka to fińska blogerka kulinarna, Jenni Häyrinen, która swoje przepisy publikuje w sieci już od 14 lat!

Sałatka z kuskusem i serem feta. Prosta i smaczna

Przepisem na pieczoną w piekarniku z pomidorkami cherry fetę podzieliła się już w lutym 2019 roku. Jak zdradza w wywiadzie z HuffPost, pomysł ten narodził się z chęci zjedzenia czegoś smacznego i sycącego. Tłusta, kremowa feta idealnie się do tego, zdaniem blogerki, nadawała, a żeby danie stało się kompletne, Jenni Häyrinen postanowiła dodać pomidory.

Jej UuniFetaPasta już wówczas stała się niesamowicie popularna, ale, co ciekawe, internetowe śledztwo fanów wykazało, że istnieje ktoś, kto wpadł na ten pomysł jeszcze wcześniej! Mowa o Tiiu Piret, która w 2018 roku opublikowała przepis na „Prosecco Spaghetti”. Tutaj poza serem i pomidorami znajduje się białe wino, miód, cebula, tymianek i rukola. Blogerka przyznaje, że zawsze dodaje do pieczonej z pomidorami fety miód, bo podkreśla on słodycz dodatków i wynosi danie na wyżyny smaku.

Choć oba przepisy łączy pieczona feta, a fani Piret byli oburzeni pojawieniem się w sieci wersji wykonanej przez Jenni Häyrinen, to obie blogerki nie dopuściły do skandalu. Przyznały, że nie ma sensu oskarżać się o plagiat i kłócić, skoro zamiast tego można…zajadać się pastą z pieczoną fetą.

Jednak prawdziwy sukces TikTokPasta rozpoczyna się później – gdy na scenę wkracza Mackenzie Smith, autorka bloga kulinarnego, ale też jedna z gwiazd programów Food Network i autorka książek. Smith, jak wspomina, usłyszała o przepisie na pieczoną fetę od przyjaciela z Finlandii. Pokochała ten smak, a przepisem podzieliła się na Instagramie i to był początek viralowego szaleństwa na punkcie pieczonej fety.

Miliony wyświetleń, tysiące zdjęć, setki modyfikacji przepisu, który obiegł cały świat. Co na to Mackenzie Smith? Była zszokowana, ale też poruszona faktem, że stała się popularyzatorką „zapożyczonego” przepisu. I to właśnie ona postanowiła podzielić się niesamowitą historią pochodzenia hitu TikToka tak, by cały świat dowiedział się o fińskich autorkach genialnej receptury na pieczoną z pomidorami fetę.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości