Patenty na szybki obiad. Jak błyskawicznie rozmrozić mięso mielone?

Głodni domownicy czekają na obiad, a mięso wciąż w zamrażalniku? A może po prostu zapomniałeś poprzedniego dnia je rozmrozić? Nic straconego. Na przyszłość zapamiętaj ten trik, a porcję mielonego mięsa rozmrozisz błyskawicznie – dosłownie w kilka minut!

Klopsy w sosie pomidorowymZ mięsa mielonego można przygotować wiele pysznych dań
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak przygotować mięso mielone do zamrożenia?

Jeśli chcesz, by mięso mielone na obiad było gotowe do obróbki już po kilku minutach, musisz pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim zamrażaj małe porcje mięsa – zamiast jednego kilograma warto przygotowywać porcje po 150-300 gramów. Dzięki temu mięso mielone po wyjęciu z zamrażalnika rozmrozi się w krótkim czasie, a ty zawsze będziesz mieć dokładnie tyle mięsa, ile potrzebujesz. Jest to bardzo istotne, bo raz rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie zamrażać.

Jak mrozić mięso mielone? Najlepiej sprawdzą się do tego celu woreczki strunowe, do których wystarczy włożyć porcję mielonego, zamknąć dokładnie i delikatnie rozpłaszczyć, by porcja mięsa była jak najcieńsza.

Prosty przepis na polskie jaskółcze gniazda

Jak błyskawicznie rozmrozić mięso mielone?

Po wyjęciu z zamrażalnika płaskiego pakunku z porcją mięsa wystarczy kilka chwil, by mieć świeże, gotowe do obróbki mięso mielone. Włóż woreczek strunowy z zawartością do miski z zimną wodą i pozostaw na kilka minut. Możesz także wrzucić kilka kostek lodu, jeśli je posiadasz.

Równie efektywne będzie włożenie do miski z wodą i porcją mięsa wkładu chłodzącego do przenośnych lodówek. W tym celu warto trzymać go zawsze w zamrażalniku i wyciągać, gdy konieczne będzie szybkie rozmrożenie mięsa.

Mięso mielone powinno być rozmrożone po kilku- lub kilkunastu minutach!

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu