Patenty na szybki obiad. Jak błyskawicznie rozmrozić mięso mielone?
Głodni domownicy czekają na obiad, a mięso wciąż w zamrażalniku? A może po prostu zapomniałeś poprzedniego dnia je rozmrozić? Nic straconego. Na przyszłość zapamiętaj ten trik, a porcję mielonego mięsa rozmrozisz błyskawicznie – dosłownie w kilka minut!
Jak przygotować mięso mielone do zamrożenia?
Jeśli chcesz, by mięso mielone na obiad było gotowe do obróbki już po kilku minutach, musisz pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim zamrażaj małe porcje mięsa – zamiast jednego kilograma warto przygotowywać porcje po 150-300 gramów. Dzięki temu mięso mielone po wyjęciu z zamrażalnika rozmrozi się w krótkim czasie, a ty zawsze będziesz mieć dokładnie tyle mięsa, ile potrzebujesz. Jest to bardzo istotne, bo raz rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie zamrażać.
Jak mrozić mięso mielone? Najlepiej sprawdzą się do tego celu woreczki strunowe, do których wystarczy włożyć porcję mielonego, zamknąć dokładnie i delikatnie rozpłaszczyć, by porcja mięsa była jak najcieńsza.
Prosty przepis na polskie jaskółcze gniazda
Jak błyskawicznie rozmrozić mięso mielone?
Po wyjęciu z zamrażalnika płaskiego pakunku z porcją mięsa wystarczy kilka chwil, by mieć świeże, gotowe do obróbki mięso mielone. Włóż woreczek strunowy z zawartością do miski z zimną wodą i pozostaw na kilka minut. Możesz także wrzucić kilka kostek lodu, jeśli je posiadasz.
Równie efektywne będzie włożenie do miski z wodą i porcją mięsa wkładu chłodzącego do przenośnych lodówek. W tym celu warto trzymać go zawsze w zamrażalniku i wyciągać, gdy konieczne będzie szybkie rozmrożenie mięsa.
Mięso mielone powinno być rozmrożone po kilku- lub kilkunastu minutach!
Zobacz także: