Ser żółty czy wyrób seropodobny? Czy na pewno wiesz, jak rozpoznać prawdziwy ser?

Jak często padasz ofiarą nieuczciwych producentów żywności? A może po prostu nie jesteś najlepszy w czytaniu etykiet? Sądzisz, że nazwy "ser" i "wyrób seropodobny" są tożsame? Sprawdź, jak szybko i łatwo kupić ser żółty wysokiej jakości i nie dać się nabrać.

Ser żółty w plasterkachPlasterek żółtego sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
41

Żółty ser a wyrób seropodobny

Żółty ser z wyrobem seropodobnym ma tyle wspólnego co chipsy o smaku bekonu z prawdziwym mięsem. Czyli niewiele albo i nic.

Co je łączy? Podobna forma, zbliżony zapach i nic poza tym. Prawo Unii Europejskiej dokładnie reguluje, co można nazwać "serem". Otóż jest nim produkt, który powstał wyłącznie z mleka, bez dodatku tłuszczu roślinnego.

Co jeszcze znajduje się w składzie prawdziwego sera żółtego? Najczęściej są to bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka i przyprawy. W dobrym serze żółtym nie potrzeba niczego więcej. W takiej postaci nabiał jest zdrowym źródłem białka, wapnia, fosforu, witaminy D3 i witamin z grupy B.

Podróbka sera żółtego ma mniejszą wartość odżywczą, choć niższa zawartość wapnia i białka to nie są jedyne mankamenty wyrobu seropodobnego. W jego składzie próżno szukać mleka krowiego, znajduje się za to tani i łatwo dostępny olej palmowy, kukurydziany czy bawełniany. Te tłuszcze, a także pozostałe dodatki wchodzące w skład produktu seropodobnego – w tym konserwanty, barwniki i wzmacniacze smaku – budzą wiele kontrowersji i słusznie rodzą pytania o ich wpływ na zdrowie człowieka.

Żółty ser konta podróbki

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Jeżeli zależy nam na tym, by kupić prawdziwy żółty ser, musimy zachować czujność i bacznie przyglądać się produktom na sklepowych półkach.

  1. Skład. Im krótszy, tym lepszy i nie trzeba być chemikiem czy technologiem żywności, by poznać prawdziwy ser. 3-4 składniki, w tym na pierwszy miejscu mleko, to gwarancja dobrego wyboru.
  2. Nazwa. Niech nie zwiedzie was intensywny, żółty kolor, sugerujący, że macie do czynienia z serem. Jeśli na etykiecie nie widnieje nazwa "ser", a podejrzanie wyglądające omówienia – "plasterki o smaku….", "tostowy o smaku...", Serella, Przysmak z Gór itd., to prawdopodobnie trzymacie w dłoniach wyrób seropodobny.
  3. Cena. Zwróćcie uwagę na cenę jednostkową – wyrób seropodobny będzie dużo tańszy od sera, czasami jest to nawet mniej niż 10 zł/kg, podczas gdy cena sera żółtego zazwyczaj przekracza 15-20 zł/kg.
  4. Konsystencja, smak i zapach. Jeśli macie w domu kostkę przypominającą ser, ale nie macie pewności, czy jest to faktycznie ser żółty, przyjrzyjcie się uważnie. Podróbka nie pachnie zbyt intensywnie – może to być zapach oleju roślinnego lub margaryny, jest mało sprężysta i kruszy się w dłoniach, a do tego odkształca się pod naciskiem palca.
Ser żółty na desce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne