Trwa ładowanie...

Ser żółty czy wyrób seropodobny? Czy na pewno wiesz, jak rozpoznać prawdziwy ser?

Jak często padasz ofiarą nieuczciwych producentów żywności? A może po prostu nie jesteś najlepszy w czytaniu etykiet? Sądzisz, że nazwy "ser" i "wyrób seropodobny" są tożsame? Sprawdź, jak szybko i łatwo kupić ser żółty wysokiej jakości i nie dać się nabrać.
Share
Plasterek żółtego sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń
Plasterek żółtego sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapńŹródło: 123RF
d46azgl

Żółty ser a wyrób seropodobny

Żółty ser z wyrobem seropodobnym ma tyle wspólnego co chipsy o smaku bekonu z prawdziwym mięsem. Czyli niewiele albo i nic.

Co je łączy? Podobna forma, zbliżony zapach i nic poza tym. Prawo Unii Europejskiej dokładnie reguluje, co można nazwać "serem". Otóż jest nim produkt, który powstał wyłącznie z mleka, bez dodatku tłuszczu roślinnego.

d46azgl

Co jeszcze znajduje się w składzie prawdziwego sera żółtego? Najczęściej są to bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka i przyprawy. W dobrym serze żółtym nie potrzeba niczego więcej. W takiej postaci nabiał jest zdrowym źródłem białka, wapnia, fosforu, witaminy D3 i witamin z grupy B.

Podróbka sera żółtego ma mniejszą wartość odżywczą, choć niższa zawartość wapnia i białka to nie są jedyne mankamenty wyrobu seropodobnego. W jego składzie próżno szukać mleka krowiego, znajduje się za to tani i łatwo dostępny olej palmowy, kukurydziany czy bawełniany. Te tłuszcze, a także pozostałe dodatki wchodzące w skład produktu seropodobnego – w tym konserwanty, barwniki i wzmacniacze smaku – budzą wiele kontrowersji i słusznie rodzą pytania o ich wpływ na zdrowie człowieka.

Żółty ser konta podróbki

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Jeżeli zależy nam na tym, by kupić prawdziwy żółty ser, musimy zachować czujność i bacznie przyglądać się produktom na sklepowych półkach.

d46azgl

1. Skład. Im krótszy, tym lepszy i nie trzeba być chemikiem czy technologiem żywności, by poznać prawdziwy ser. 3-4 składniki, w tym na pierwszy miejscu mleko, to gwarancja dobrego wyboru.
2. Nazwa. Niech nie zwiedzie was intensywny, żółty kolor, sugerujący, że macie do czynienia z serem. Jeśli na etykiecie nie widnieje nazwa "ser", a podejrzanie wyglądające omówienia – "plasterki o smaku….", "tostowy o smaku...", Serella, Przysmak z Gór itd., to prawdopodobnie trzymacie w dłoniach wyrób seropodobny.
3. Cena. Zwróćcie uwagę na cenę jednostkową – wyrób seropodobny będzie dużo tańszy od sera, czasami jest to nawet mniej niż 10 zł/kg, podczas gdy cena sera żółtego zazwyczaj przekracza 15-20 zł/kg.
4. Konsystencja, smak i zapach. Jeśli macie w domu kostkę przypominającą ser, ale nie macie pewności, czy jest to faktycznie ser żółty, przyjrzyjcie się uważnie. Podróbka nie pachnie zbyt intensywnie – może to być zapach oleju roślinnego lub margaryny, jest mało sprężysta i kruszy się w dłoniach, a do tego odkształca się pod naciskiem palca.

  123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Klasyka kuchni polskiej u Justyny Żyły. Celebrytka wrzuca fotkę i przy okazji porusza ważny problem

Patenty na szybki obiad. Jak błyskawicznie rozmrozić mięso mielone?

Miękki, aromatyczny i soczysty schab. Najprostszy przepis na pieczone mięso

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d46azgl

Podziel się opinią

Share
d46azgl
d46azgl
Więcej tematów