Ser żółty czy wyrób seropodobny? Czy na pewno wiesz, jak rozpoznać prawdziwy ser?

Jak często padasz ofiarą nieuczciwych producentów żywności? A może po prostu nie jesteś najlepszy w czytaniu etykiet? Sądzisz, że nazwy "ser" i "wyrób seropodobny" są tożsame? Sprawdź, jak szybko i łatwo kupić ser żółty wysokiej jakości i nie dać się nabrać.

Ser żółty w plasterkachPlasterek żółtego sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Żółty ser a wyrób seropodobny

Żółty ser z wyrobem seropodobnym ma tyle wspólnego co chipsy o smaku bekonu z prawdziwym mięsem. Czyli niewiele albo i nic.

Co je łączy? Podobna forma, zbliżony zapach i nic poza tym. Prawo Unii Europejskiej dokładnie reguluje, co można nazwać "serem". Otóż jest nim produkt, który powstał wyłącznie z mleka, bez dodatku tłuszczu roślinnego.

Co jeszcze znajduje się w składzie prawdziwego sera żółtego? Najczęściej są to bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka i przyprawy. W dobrym serze żółtym nie potrzeba niczego więcej. W takiej postaci nabiał jest zdrowym źródłem białka, wapnia, fosforu, witaminy D3 i witamin z grupy B.

Podróbka sera żółtego ma mniejszą wartość odżywczą, choć niższa zawartość wapnia i białka to nie są jedyne mankamenty wyrobu seropodobnego. W jego składzie próżno szukać mleka krowiego, znajduje się za to tani i łatwo dostępny olej palmowy, kukurydziany czy bawełniany. Te tłuszcze, a także pozostałe dodatki wchodzące w skład produktu seropodobnego – w tym konserwanty, barwniki i wzmacniacze smaku – budzą wiele kontrowersji i słusznie rodzą pytania o ich wpływ na zdrowie człowieka.

Żółty ser konta podróbki

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Jeżeli zależy nam na tym, by kupić prawdziwy żółty ser, musimy zachować czujność i bacznie przyglądać się produktom na sklepowych półkach.

  1. Skład. Im krótszy, tym lepszy i nie trzeba być chemikiem czy technologiem żywności, by poznać prawdziwy ser. 3-4 składniki, w tym na pierwszy miejscu mleko, to gwarancja dobrego wyboru.
  2. Nazwa. Niech nie zwiedzie was intensywny, żółty kolor, sugerujący, że macie do czynienia z serem. Jeśli na etykiecie nie widnieje nazwa "ser", a podejrzanie wyglądające omówienia – "plasterki o smaku….", "tostowy o smaku...", Serella, Przysmak z Gór itd., to prawdopodobnie trzymacie w dłoniach wyrób seropodobny.
  3. Cena. Zwróćcie uwagę na cenę jednostkową – wyrób seropodobny będzie dużo tańszy od sera, czasami jest to nawet mniej niż 10 zł/kg, podczas gdy cena sera żółtego zazwyczaj przekracza 15-20 zł/kg.
  4. Konsystencja, smak i zapach. Jeśli macie w domu kostkę przypominającą ser, ale nie macie pewności, czy jest to faktycznie ser żółty, przyjrzyjcie się uważnie. Podróbka nie pachnie zbyt intensywnie – może to być zapach oleju roślinnego lub margaryny, jest mało sprężysta i kruszy się w dłoniach, a do tego odkształca się pod naciskiem palca.
Ser żółty na desce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść