Trwa ładowanie...
19-03-2011 11:40

Jedzenie najbardziej popularnych kucharzy świata

Skoro kucharz - potrafi ugotować wszystko. Tak myślimy. Jednak najlepsi szefowie kuchni mają swoje specjalizacje. Są też ludźmi i jak wszyscy inni mają swoje ulubione dania. Co najchętniej gotują i co jedzą najsławniejsi kucharze świata?

Jedzenie najbardziej popularnych kucharzy świataŹródło: archiwum, fot: archiwum
d1lli7g
d1lli7g

Julia Child przez wiele lat zajmowała się głównie jedzeniem, o gotowaniu nie mając zielonego pojęcia. Dopiero, gdy wyjechała z mężem do Francji zrozumiała, że gotowanie jest jej życiowym powołaniem. Wzięła się więc do pracy i w ciągu kilku lat stworzyła prawdziwą encyklopedię sztuki kulinarnej - książkę "Mastering the Art of French Cooking". Julia stała się najsłynniejszą propagatorką francuskiej sztuki kulinarnej i nie dziwi fakt, że kuchnia tego kraju była jej ulubioną. A czy miała jakieś swoje ulubione dania? Na pewno jednym z nich była wołowina po burgundzku, czyli boeuf de bourgignon - gulasz wołowy w czerwonym winie, przygotowywany zgodnie z ortodoksyjnym przepisem przez kilka godzin. Po wielu mękach, zużyciu nieprzebranej liczby garnków i naczyń, potrawa ta stała się jednym z najbardziej wykwintnych dań wymyślonych kiedykolwiek przez człowieka. Prawdziwą pasją Julii Child były jednak sosy. W swoich książkach opisuje, jak tygodniami walczyła z majonezem, by znaleźć sposób na uratowanie go, gdy się
zwarzy. Udało się w końcu i teraz wiemy, że wystarczy ubić dodatkowe żółtka i dodawać do nich zwarzony majonez. Sola w sosie maślanym to kolejna ulubiona potrawa. Wielokrotnie wspominała jej smak, było to zresztą pierwsze danie, które zjadła we Francji. Niedawno amerykańską kucharkę rozsławiła Meryl Streep, która zagrała właśnie Julię Child w filmie “Julie i Julia”.

Jamie Oliver gotował w wielu krajach świata, jednak w swoich książkach kucharskich nie potrafi ukryć miłości do kuchni włoskiej, a szczególnie do potraw z mąki. Pieczywo włoskie - samodzielnie przygotowywane w domu - jest w wykonaniu angielskiego mistrza patelni o wiele smaczniejsze niż to, które dostaniemy w piekarni. I tak jak Julia Child, Oliver długimi dniami badał proporcje mąki, wody, drożdży i oliwy używanych do wyrobu np. ciabatty. Jamie jest także twórcą wielu dań z... dyni, czego nikt w takim zacięciem przed nim chyba nie próbował. Dynia na ostro, sosy dyniowe czy ciasto z tego warzywa są w dodatku stałym elementem na stole tego młodego i słynnego kucharza.

Patrząc jak Nigella Lawson przyrządza dania trudno nie uwierzyć, że uwielbia gotowanie. Bogini – jak często bywa nazywana – w swoich programach zachęca też do tego setki tysięcy widzów na całym świecie. Nie jest perfekcyjna, nie odmierza proporcji z zegarmistrzowską precyzją, bo twierdzi, że najważniejsza jest radość gotowania. Sama zresztą wyznała, że “robi zakupy i gotuje w zasadzie tak, jak je − z zachłannym konformizmem". Chociaż czasami jej przepisy budzą kontrowersje, jak np. na słynne smażone batony mars w panierce, za to każda jej potrawa ma swoją historię. Nigella nie ukrywa, że nie przepada za dietetyczną kuchnią, ponieważ danie musi być przede wszystkim apetyczne I smaczne, a ilość dodanego masła czy oliwy jest sprawą drugorzędną. Potrawy jakie jadano w jej domu rodzinnym były odmienne od tych, jakie znali rówieśnicy. W menu był hummus i lazania, a jej babcia przyrządzała móżdżki z kaparami. Jak na ówczesne czasy były to dania dość egzotyczne. Jednak ulubioną potrawą Nigelli pozostał pieczony
kurczak z tłuczonymi ziemniakami.

Marco Pierre White przez długi czas badał kuchnię brytyjską, chcąc wycisnąć z niej wszystko to, co angielskie. Choć White jest mistrzem w gotowaniu najbardziej wyszukanych potraw, to jednak prosta i dla wielu “smętna” kuchnia brytyjska jest jego ulubioną. Zapiekanka z owoców morza, ryba z frytkami czy galaretka z owoców leśnych to popisowe dania na stole tego legendarnego szefa kuchni.

d1lli7g

Inny gwiazdor kulinarny, James Martin, odkrył swoje nowe oblicze, gdy obok domu na wsi stworzył ogród i zaczął uprawiać warzywa. Eksperymenty Martina z buraczkami czy rzepą są bardzo efektowne. Zresztą codzienne obiady w jego domu są komponowane głównie z tego, co rośnie u niego w ogrodzie. Jak twierdzi sam kucharz - można przestać jeść mięso, jeśli tuż przy domu mamy grządki pełne dorodnych, a co najważniejsze, zdrowych warzyw. Dlatego marynowane marchewki i duszone pory mogą spokojnie zastąpić kotlety schabowe i pieczenie. W domu Jamesa Martina już zastąpiły.

I na koniec Kylie Kwong. Pochodząca z Chin szefowa kuchni wróciła do ojczyzny swoich rodziców, by odkryć tajemnice prawdziwej chińskiej kuchni. Dzięki niej ludzie na całym świecie dowiedzieli się, jak przygotować chiński bulion, używany do wielu dań, oraz do czego tak naprawdę służy pieprz syczuański. A jej ulubione danie - kalmary smażone z solą i pieprzem syczuańskim to prawdziwa poezja.

AD/mmch

d1lli7g
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1lli7g
Więcej tematów