Wołowina po burgundzku
Wołowinę pokrój w kostki o wielkości ok. 4-5 cm. Plastry surowego boczku również na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę z oliwek i podsmaż na niej boczek, a następnie wołowinę. Zrób to partiami. Wołowina powinna się podsmaży,ć a nie oddać cały smak i gotować się. Tak przygotowane kawałki mięsa przerzuć do naczynia żaroodpornego. Teraz dodaj marchew w większych kawałkach, cebule i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Przypraw solą, pieprzem i bukietem garni. Zalej całość wywarem wołowym i winem, tak aby całkowicie zakryć mięso. Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni na 3 h. Po tym czasie wołowina będzie się nieziemsko rozpadać.
Przepis poleca garspiewawkuchni.blogspot.com
Podziel się opinią
Komentarze