Super jedzenie na zdrowie

Zdaniem ekspertów na miano "superfood" zasługuje wiele produktów żywieniowych. Jego zwolennicy przekonują, że włączając je do swojej diety możemy zapobiegać i walczyć z takimi chorobami jak alergie, bezsenność, depresja, nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca a nawet nowotwory.

Obraz

/ 6Super jedzenie na zdrowie

Obraz
© archiwum

Zdaniem ekspertów na miano "superfood" zasługuje wiele produktów żywieniowych. Jego zwolennicy przekonują, że włączając je do swojej diety możemy zapobiegać i walczyć z takimi chorobami jak alergie, bezsenność, depresja, nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca a nawet nowotwory.

Chociaż większość z nich jest nam dobrze znana (m.in. borówki, brokuły, czosnek, fasola, jabłka, pomarańcze, pomidory, orzechy włoskie, soja czy szpinak) to na uwagę zasługuje także mniej popularne, chociaż bardzo wysoko notowane roślinne pożywienie. Prezentujemy 5 z nich, które są naturalnym źródłem minerałów, witamin, enzymów, protein, koenzymów, antyoksydantów, polisacharydów, niezbędnych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i błonnika.

qk/mmch

Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu

/ 6Jagody Acai

Obraz
© archiwum

Pochodząca z deszczowych lasów Amazonii w swojej ciemnofioletowej skórce ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie (odpowiedzialnych m.in. za opóźnienie procesów starzenia). Sam owoc jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3, omega-6 i omega-9, które obniżają cholesterol, zmniejszają ryzyko cukrzycy, ujędrniają skórę i utrzymują w dobrym zdrowiu układ sercowo-naczyniowy. Zawierają szereg aminokwasów i witamin (A, B1, B2, B3, C i E), a do tego potas, wapno, magnez, miedź i cynk. Jagody dobrze wpływają też na regenerację komórek i na zdrowie oczu. W Polsce możemy je kupić w postaci soku lub proszku, z którego można zrobić napój. Dostępne są też tabletki.

Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu

/ 6Jagody Goji

Obraz
© archiwum

Rosną na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Można je także uprawić w naszym klimacie. Są kompletnym źródłem białka, mają trzykrotnie więcej żelaza niż szpinak, 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, a liczbą karetonoidów (w tym karotenu) biją na głowę nawet marchewkę. Do tego są bogatym źródłem aminokwasów, pierwiastków śladowych i witamin jak B1, B2, B6 oraz witamina E. Mają działanie przeciwzapalne, obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają system odpornościowy i spowalniają proces starzenia. Od dawien dawna w medycynie chińskiej jagody goji polecane były na poprawę wzroku, a w w Azji używano ich do leczenia cukrzycy.

Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu

/ 6Aloe vera

Obraz
© archiwum

Roślina popularnie zwana aloesem w swoich liściach ma żel pełen witamin (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E i K), wapna, magnezu, cynku, selenu, chromu, aminokwasów, błonnika, enzymów i steroli. Wspomaga i oczyszcza układ trawienny, pomaga pozbyć się wrzodów, zaparć, czy zespołu jelita drażliwego. Wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne oraz łagodzi ból stawów. Do tego obniża poziom cholesterolu i ciśnienia, a także zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej. Zajmuje też silną pozycję w diecie antynowotworowej.

Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu

/ 6Maca (Lepidium meyenii)

Obraz
© archiwum

Maca, znana w peruwiańskich Andach od kilku tysięcy lat. Jej bulwy spożywa się w stanie surowym, upieczone, suszone lub w postaci dżemu. Zazwyczaj sprzedawana jest jednak po wysuszeniu i sproszkowaniu. Jej korzeń jest bogaty w cały szereg składników odżywczych takich jak aminokwasy, witaminy (A, B1, B2, B6, C, E), kwasy tłuszczowe, żelazo, potas, miedź, cynk, wapno, sód i mangan. Do tego błonnik i białko. Doskonale wpływa na umysł, zapobiega osteoporozie i zapaleniu stawów. Poprawia też zapamiętywanie i przyswajanie informacji, a do tego działa antydepresyjnie. Sprawdza się też przy niedożywieniu i anemii, bo powoduje przyrost masy ciała.

Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu

/ 6Komosa ryżowa

Obraz
© archiwum

Przez Inków nazywana była "matką zbóż". Kształtem i smakiem przypomina bowiem ziarno zbóż, chociaż nim nie jest. Zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Komosa ryżowa jest również doskonałym źródłem potasu, cynku, oraz błonnika pokarmowego. wzmacnia cały organizm, szczególnie nerki (pobudza i rozgrzewa funkcje ciała) oraz funkcje osierdzia. Dzięki saponinom zawartym w łupinie działa również przeciwalergicznie i przeciwzakrzepowo. Z drugiej strony ich obecność powoduje, że przed gotowaniem trzeba ziarna dokładnie wypłukać, bo inaczej będą gorzkie.

qk/mmch

Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw