Super jedzenie na zdrowie
Zdaniem ekspertów na miano "superfood" zasługuje wiele produktów żywieniowych. Jego zwolennicy przekonują, że włączając je do swojej diety możemy zapobiegać i walczyć z takimi chorobami jak alergie, bezsenność, depresja, nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca a nawet nowotwory.
Super jedzenie na zdrowie
Zdaniem ekspertów na miano "superfood" zasługuje wiele produktów żywieniowych. Jego zwolennicy przekonują, że włączając je do swojej diety możemy zapobiegać i walczyć z takimi chorobami jak alergie, bezsenność, depresja, nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca a nawet nowotwory.
Chociaż większość z nich jest nam dobrze znana (m.in. borówki, brokuły, czosnek, fasola, jabłka, pomarańcze, pomidory, orzechy włoskie, soja czy szpinak) to na uwagę zasługuje także mniej popularne, chociaż bardzo wysoko notowane roślinne pożywienie. Prezentujemy 5 z nich, które są naturalnym źródłem minerałów, witamin, enzymów, protein, koenzymów, antyoksydantów, polisacharydów, niezbędnych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i błonnika.
qk/mmch
Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu
Jagody Acai
Pochodząca z deszczowych lasów Amazonii w swojej ciemnofioletowej skórce ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie (odpowiedzialnych m.in. za opóźnienie procesów starzenia). Sam owoc jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3, omega-6 i omega-9, które obniżają cholesterol, zmniejszają ryzyko cukrzycy, ujędrniają skórę i utrzymują w dobrym zdrowiu układ sercowo-naczyniowy. Zawierają szereg aminokwasów i witamin (A, B1, B2, B3, C i E), a do tego potas, wapno, magnez, miedź i cynk. Jagody dobrze wpływają też na regenerację komórek i na zdrowie oczu. W Polsce możemy je kupić w postaci soku lub proszku, z którego można zrobić napój. Dostępne są też tabletki.
Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu
Jagody Goji
Rosną na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Można je także uprawić w naszym klimacie. Są kompletnym źródłem białka, mają trzykrotnie więcej żelaza niż szpinak, 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, a liczbą karetonoidów (w tym karotenu) biją na głowę nawet marchewkę. Do tego są bogatym źródłem aminokwasów, pierwiastków śladowych i witamin jak B1, B2, B6 oraz witamina E. Mają działanie przeciwzapalne, obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają system odpornościowy i spowalniają proces starzenia. Od dawien dawna w medycynie chińskiej jagody goji polecane były na poprawę wzroku, a w w Azji używano ich do leczenia cukrzycy.
Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu
Aloe vera
Roślina popularnie zwana aloesem w swoich liściach ma żel pełen witamin (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E i K), wapna, magnezu, cynku, selenu, chromu, aminokwasów, błonnika, enzymów i steroli. Wspomaga i oczyszcza układ trawienny, pomaga pozbyć się wrzodów, zaparć, czy zespołu jelita drażliwego. Wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne oraz łagodzi ból stawów. Do tego obniża poziom cholesterolu i ciśnienia, a także zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej. Zajmuje też silną pozycję w diecie antynowotworowej.
Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu
Maca (Lepidium meyenii)
Maca, znana w peruwiańskich Andach od kilku tysięcy lat. Jej bulwy spożywa się w stanie surowym, upieczone, suszone lub w postaci dżemu. Zazwyczaj sprzedawana jest jednak po wysuszeniu i sproszkowaniu. Jej korzeń jest bogaty w cały szereg składników odżywczych takich jak aminokwasy, witaminy (A, B1, B2, B6, C, E), kwasy tłuszczowe, żelazo, potas, miedź, cynk, wapno, sód i mangan. Do tego błonnik i białko. Doskonale wpływa na umysł, zapobiega osteoporozie i zapaleniu stawów. Poprawia też zapamiętywanie i przyswajanie informacji, a do tego działa antydepresyjnie. Sprawdza się też przy niedożywieniu i anemii, bo powoduje przyrost masy ciała.
Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu
Komosa ryżowa
Przez Inków nazywana była "matką zbóż". Kształtem i smakiem przypomina bowiem ziarno zbóż, chociaż nim nie jest. Zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Komosa ryżowa jest również doskonałym źródłem potasu, cynku, oraz błonnika pokarmowego. wzmacnia cały organizm, szczególnie nerki (pobudza i rozgrzewa funkcje ciała) oraz funkcje osierdzia. Dzięki saponinom zawartym w łupinie działa również przeciwalergicznie i przeciwzakrzepowo. Z drugiej strony ich obecność powoduje, że przed gotowaniem trzeba ziarna dokładnie wypłukać, bo inaczej będą gorzkie.
qk/mmch
Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu