Czym zastąpić cukier?
Jeśli z dosładzania nie jesteśmy w stanie zrezygnować, to zamiast udawać, że cukier nie jest groźny, warto pomyśleć czym można by go zastąpić.
Czym zastąpić cukier?
Choć mamy świadomość, że cukier nie jest zdrowy, większość z nas po prostu go lubi i nie wyobraża sobie nieposłodzonej kawy czy herbaty. Informacje o tym, że cukier odpowiedzialny jest za choroby serca, wywołuje kłopoty z krążeniem, sprzyja nadwadze i cukrzycy, odkładamy gdzieś głęboko i staramy się o nich zapomnieć. Jeśli z dosładzania nie jesteśmy w stanie zrezygnować, to zamiast udawać, że cukier nie jest groźny, warto pomyśleć czym można by go zastąpić.
OJ/mmch
Zobacz również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Miód
Miodem możemy posłodzić kawę i herbatę, dodać go do ciast i sałatek owocowych, posmarować nim kanapki. Miód jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. Kryją się w nim cukry: glukoza, fruktoza, sacharoza, melecytoza, maltodekstryny oraz związki białkowe i enzymy. Bogaty jest także w kwasy organiczne m.in. kwas jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy, winowy, mlekowy, masłowy i octowy, które w dużym stopniu decydują o jego smaku, a także łatwo przyswajalne witaminy i minerały.
Zobacz również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Miód
Jednak dokładny skład miodu zależy od tego z jakiej rośliny został pozyskany, np. więcej witamin i minerałów zawierają miody spadziowe niż nektarowe. Miody mają niebagatelny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim korzystnie działają na serce, poprawiają krążenie oraz obniżają ciśnienie krwi. Regularne jedzenie miodu polepsza pracę układu nerwowego, uspakaja, poprawia samopoczucie, a także pomaga zwalczyć bezsenność. Miód słynie także ze swoich właściwości przeciwgrypowych - ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, wykrztuśne oraz uodparniające.
Zobacz również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Syrop klonowy
Dziś syrop klonowy przywodzi na myśl przede wszystkim kuchnię kanadyjską, a zawdzięczamy go Indianom, którzy podobno odkryli go przez przypadek. Pozyskiwali go nacinając korę klonu i podkładając pod drzewo gliniane naczynie. Dziś syrop zdobywa się w podobny sposób. W drzewie nawierca się od jednej do czterech dziur (na głębokość ok. 5 cm), do nich podłącza się rurki, którymi spływa syrop. Najwięcej soku wydziela gatunek klonu cukrowego. Sok składa się w 97 proc. z wody, nie charakteryzuje się ani specyficznym zapachem ani kolorem.
Zobacz również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Syrop klonowy
Aby otrzymać litr syropu, niezbędne jest czterdzieści litrów soku. Syrop klonowy jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B, a także minerały: potas, wapń i żelazo. Podobnie jak miód wykazuje działania bakteriobójcze, jednak od miodu jest mniej kaloryczny. Syropem można dosładzać kawę i herbatę, polewać nim desery i naleśniki, ale Kanadyjczycy używają go również do pieczenia mięs: schabu, indyka, wołowiny, skrzydełek kurczaka czy ryb, a przede wszystkim łososia.
Zobacz również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Cukier brzozowy
Cukier brzozowy otrzymuje się przez działanie wodą na drewno brzozowe. Wygląda i smakuje jak zwyczajny cukier, ale posiada korzystne właściwości zdrowotne. Dzięki temu, że ułatwia przyswajanie wapnia polecany jest osobom chorującym na osteoporozę, natomiast jego antybakteryjne właściwości podnoszą odporność organizmu. Poza tym przeciwdziała powstawaniu próchnicy. Jest polecany osobom, które pragną zrzucić kilka kilogramów, a nie potrafią odmówić sobie posłodzenia kawy czy herbaty - ma dwa razy mniej kalorii niż zwykły cukier.
Zobacz również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Lukrecja
Korzeń lukrecji, oprócz tego, że jest bardzo słodki, a więc wyśmienicie nadaje się do słodzenia herbat, kompotów i wypieków ma również właściwości zdrowotne. Korzeń warto stosować przy przeziębieniach, nadciśnieniu, kłopotach z żołądkiem, ma między innymi właściwości antyalergiczne, antybakteryjne i przeciwzapalne.
Na zdjęciu - lukrecjowe cukierki
Zobacz również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Melasa z trzciny cukrowej
Melasa ta powstaje podczas produkcji cukru z trzciny cukrowej. Jest gęsta i ma ciemną barwę. Można dodawać ją do ciast, a także używać do słodzenia napojów. Dobrze smakuje jako marynata do mięs, można nią zastąpić miód. Zawiera wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych, w tym witamin z grupy B oraz minerały, przede wszystkim wapń oraz żelazo.
Zobacz również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować
Syrop z daktyli
Ten ciemnobrązowy syrop uzyskiwany jest w trakcie mielenia daktyli, odznacza się bardzo słodkim smakiem i można używać go zarówno do słodzenia napojów jak i deserów. Jest naturalny - nie dodaje się do niego sztucznych konserwantów. Syrop z daktyli zaleca się osobom z problemami trawiennymi.
OJ/mmch
Zobacz również:
15 potraw, których musisz spróbować 15 potraw, których musisz spróbować