Brukselka
Mała kapusta, która wygląda niepozornie, ale swoimi wartościami odżywczymi zaskakuje i sprawia, że zdecydowanie warto włączyć ją do swojego menu. Brukselka to krzyżówka jarmużu i kapusty.
Dlaczego warto ją jeść? - Ma właściwości przeciwnowotworowe, ale może także poprawiać płodność. Włączenie do diety brukselki może zwiększyć płodność ze względu na zawartość kwasu foliowego, który odpowiada między innymi za jakość spermy. Podobnie jak brokuły czy kalafior dzięki zawartości sulforafanu ma właściwości antynowotworowe, ponieważ związek ten może chronić nas m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego – wyjaśnia Anna Jasińska.
Jak przygotować brukselkę? - Osobiście polecam pieczoną z tymiankiem, pieprzem cayenne i siekaną suszoną żurawiną – nabiera w ten sposób wyjątkowego charakteru. Dobrze komponuje się także np. jako składnik curry warzywnego na mleczku kokosowym – zaleca dietetyk kliniczny Nutri Creative.
Wartości odżywcze brukselki surowej w 100 g
wartość energetyczna – 43 kcal, błonnik - 3.8 g, witamina C – 85 mg, kwas foliowy – 61 µg, witamina A – 754 IU, witamina K – 177 µg, wapń – 42 mg, potas – 389 mg.