Kapusta
Kapusta jako warzywa bywa często niedoceniania, a szkoda, ponieważ zawarte w niej składniki odżywcze wspierają odporność, poprawiają jakość włosów, paznokci i skóry. - Działa także przeciwzapalnie, a co przy tym bardzo ważne – zawiera mało kalorii – zaznacza Anna Jasińska.
- Kapusta może także wpływać na kondycję naczyń krwionośnych ze względu na rutynę, a kondycję włosów, skóry i paznokci poprawia dzięki siarce, która jest bardzo wyczuwalna podczas gotowania kapusty. Kapusta obecna w menu to także profilaktyka nowotworów o podłożu hormonalnym – odpowiadają za to Indole – tłumaczy dietetyczka i dodaje, że mówiąc o kapuście, nie można także zapomnieć o kiszonej kapuście – to szczególnie cenny produkt w sezonie zimowym, poza wartościami odżywczymi bardzo ważne jest jej działanie probiotyczne - pomaga zadbać o dobrą florę jelitową.
Wartości odżywcze kapusty w 100 g
wartość energetyczna – 24kcal, błonnik – 2 g, witamina C – 40 mg, kwas foliowy – 47 µg, wapń – 56 mg.