Warto wiedzieć
W ramach naszego cyklu "Smaczne i zdrowe produkty sezonowe" co miesiąc będziemy podpowiadać wam, jakie warzywa i owoce warto jeść w danej chwili. Korzystajmy z sezonowych darów natury, bo dzięki nim jemy zdrowo i dostarczamy organizmowi tego, co najlepsze, pełne witamin i minerałów. Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative, podpowie 5 produktów, które po prostu musisz włączyć do swojej diety we wrześniu.
Zobacz także wideo: Zupa z sezonowymi warzywami i kaszą jaglaną
Brukselka
Mała kapusta, która wygląda niepozornie, ale swoimi wartościami odżywczymi zaskakuje i sprawia, że zdecydowanie warto włączyć ją do swojego menu. Brukselka to krzyżówka jarmużu i kapusty.
Dlaczego warto ją jeść? - Ma właściwości przeciwnowotworowe, ale może także poprawiać płodność. Włączenie do diety brukselki może zwiększyć płodność ze względu na zawartość kwasu foliowego, który odpowiada między innymi za jakość spermy. Podobnie jak brokuły czy kalafior dzięki zawartości sulforafanu ma właściwości antynowotworowe, ponieważ związek ten może chronić nas m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego – wyjaśnia Anna Jasińska.
Jak przygotować brukselkę? - Osobiście polecam pieczoną z tymiankiem, pieprzem cayenne i siekaną suszoną żurawiną – nabiera w ten sposób wyjątkowego charakteru. Dobrze komponuje się także np. jako składnik curry warzywnego na mleczku kokosowym – zaleca dietetyk kliniczny Nutri Creative.
Wartości odżywcze brukselki surowej w 100 g
wartość energetyczna – 43 kcal, błonnik - 3.8 g, witamina C – 85 mg, kwas foliowy – 61 µg, witamina A – 754 IU, witamina K – 177 µg, wapń – 42 mg, potas – 389 mg.
Kapusta
Kapusta jako warzywa bywa często niedoceniania, a szkoda, ponieważ zawarte w niej składniki odżywcze wspierają odporność, poprawiają jakość włosów, paznokci i skóry. - Działa także przeciwzapalnie, a co przy tym bardzo ważne – zawiera mało kalorii – zaznacza Anna Jasińska.
- Kapusta może także wpływać na kondycję naczyń krwionośnych ze względu na rutynę, a kondycję włosów, skóry i paznokci poprawia dzięki siarce, która jest bardzo wyczuwalna podczas gotowania kapusty. Kapusta obecna w menu to także profilaktyka nowotworów o podłożu hormonalnym – odpowiadają za to Indole – tłumaczy dietetyczka i dodaje, że mówiąc o kapuście, nie można także zapomnieć o kiszonej kapuście – to szczególnie cenny produkt w sezonie zimowym, poza wartościami odżywczymi bardzo ważne jest jej działanie probiotyczne - pomaga zadbać o dobrą florę jelitową.
Wartości odżywcze kapusty w 100 g
wartość energetyczna – 24kcal, błonnik – 2 g, witamina C – 40 mg, kwas foliowy – 47 µg, wapń – 56 mg.
Por
Por jest warzywem, które pasuje zarówno do wykwintnych dań, jak i prostych surówek. Bez niego trudno sobie także wyobrazić wywar warzywny, a jakie są jego właściwości?
- Warto polecić go osobom, które borykają się z anemią, ponieważ por zawiera sporo żelaza. Łagodzi także bóle reumatyczne i wspiera odporność – tłumaczy dietetyk kliniczny Nutri Creative.
- Można powiedzieć, że por to świetne uzupełnienie probiotykoterapii, ponieważ zawiera sporo inuliny, która stanowi dobrą pożywkę dla bakterii probiotycznych. Inulina ma także inne właściwości - m.in. obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi – zaznacza Anna Jasińska.
Wartości odżywcze w 100 g pora
wartość energetyczna - 61 kcal, błonnik - 1.8 g, kwas foliowy - 64 µg, witamina A – 1667 IU, witamina K - 47.0 µg, wapń – 59 mg, żelazo - 2.10 mg.
Winogrona
Te owoce, znane są przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych – chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym czy rakiem.
- Ale winogrona to całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo i jod. Winogrona wykazują działanie przeciwnowotworowe dzięki flawonoidom, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych – mówi Anna Jasińska.
- Winogrona są dość kaloryczne i ze względu na zawartość fruktozy raczej nie polecałabym ich osobom chorym na cukrzycę, choć jednocześnie mówi się także o tym, że zawarty w nich resweratrol może poprawić wrażliwość komórek na insulinę. Dlatego ważne jest to, aby przede wszystkim zachować umiar przy ich spożyciu – tłumaczy dietetyk kliniczny Nutri Creative i dodaje, że wybierając winogrona najlepiej sięgać po te ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów. Winogrona mogą także pomagać regulować ciśnienie krwi, podnosić poziom tzw. "dobrego" cholesterolu.
Wartości odżywcze winogron w 100 g
wartość energetyczna - 69 kcal.
Buraki
- Ze względu na zawartość barwników (betalain) buraki mają właściwości prozdrowotne. Poprawiają odporność, spowalniają procesy starzenia i zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Buraki wzmacniają układ krwionośny, ponieważ wykazują właściwości krwiotwórcze. Dodatkowo są cennym warzywem w walce z anemią – mówi dietetyk kliniczny.
Zawierają także kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju płodu oraz jest istotnym składnikiem dla układu sercowo-naczyniowego. Wśród barwników buraka bardzo ważna jest betanina – to ona nadaje im kolor. – Jest także przeciwutleniaczem chroniącym przed wolnymi rodnikami, a więc sprawia, że buraki działają przeciwnowotworowo. Należy jednak pamiętać, że buraki mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chore na cukrzycę nie powinny ich jadać w dużych ilościach – zaznacza Anna Jasińska.
Wartości odżywcze buraków w 100 g surowych
wartość energetyczna – 43 kcal, kwas foliowy – 109 µg, potas – 325 mg.