Znany ze swoich mocy!
Dużo się teraz mówi o jego właściwościach. Jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik. Pewnym fenomenem jest, że zawiera w sobie więcej wapnia niż szklanka mleka! Ma też bardzo dużo witaminy C, która dba o naszą odporność oraz witaminy A oraz żelaza. W związku z tym polecany jest osobom na diecie wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego. Jak większość zielonych warzyw (takich jak szpinak czy brokuły) zawiera składniki zabezpieczające przed nowotworami.
Jarmuż mimo swoich zacnych plusów ma też ciemną stronę. Powinny na niego uważać osoby zmagające się z chorobami tarczycy. Te karbowane liście mają w sobie związki, które mogą wpływać na metabolizm jodu. Gotowanie nieco zmniejsza ten negatywny aspekt. To jeszcze nie wszystko! W jarmużu jest też dużo szczawianów- tak jak w rabarbarze. Ktoś kto zmaga się z kamicą nerkową musi uważać z tą rośliną.