Jarmuż - to warzywo, które ma teraz swoje pięć minut
Uznawany jest za jedno z tak zwanych "superfood
Skąd pochodzi jarmuż?
Znany jest od Średniowiecza, ponoć Rzymianie bardzo go sobie upodobali. W Polsce jest uprawiany od dawna, jednak poprzednie lata wyparły go niemal całkowicie. Ludzie niesłusznie o nim zapomnieli. Moda na zdrową żywność i większa świadomość ludzi na temat tego co jedzą sprawiły jednak, że to falbaniaste warzywo powróciło na salony. Należy do roślin kapustnych, ale nie rośnie w główkach, tylko w formie rozłożystego kwiatu. Istnieje wiele jego odmian: od ciemnozielonych, fioletowych, niebieskawych do jasnozielonych. Ma charakterystyczne karbowane liście.
Jego najlepszy moment to zima. Zbiory rozpoczynają się od września i trwają do stycznia. Na początku mamy do czynienia z młodymi listkami, które z biegiem czasu stają się łykowate i gumiaste. Młode, najlepiej jeść świeże, starsze będą lepsze po obróbce termicznej. Kolejną ciekawostką jest to, że po pierwszych przymrozkach liście jarmużu stają się delikatniejsze i gubią swój gorzkawy smak. W domu można również tego spróbować. Wystarczy przemrozić go w lodówce.
Znany ze swoich mocy!
Dużo się teraz mówi o jego właściwościach. Jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik. Pewnym fenomenem jest, że zawiera w sobie więcej wapnia niż szklanka mleka! Ma też bardzo dużo witaminy C, która dba o naszą odporność oraz witaminy A oraz żelaza. W związku z tym polecany jest osobom na diecie wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego. Jak większość zielonych warzyw (takich jak szpinak czy brokuły) zawiera składniki zabezpieczające przed nowotworami.
Jarmuż mimo swoich zacnych plusów ma też ciemną stronę. Powinny na niego uważać osoby zmagające się z chorobami tarczycy. Te karbowane liście mają w sobie związki, które mogą wpływać na metabolizm jodu. Gotowanie nieco zmniejsza ten negatywny aspekt. To jeszcze nie wszystko! W jarmużu jest też dużo szczawianów- tak jak w rabarbarze. Ktoś kto zmaga się z kamicą nerkową musi uważać z tą rośliną.
Jak go przygotować?
Młode, świeże liście można pokroić drobno i dodawać do sałatki - tak jak szpinak. Starsze (na początku trzeba wyciąć zgrubiałe łodygi), można dusić, gotować na parze, piec. Kupując jarmuż należy zwrócić uwagę, aby liście były jędrne i pozbawione plam. Powinny być szerokie, kędzierzawe, intensywnie zielone i niezbyt duże. Oto kilka przepisów na jarmuż. Warto zacząć od zdrowych chipsów.
To zdrowa przekąska, którą robi się błyskawicznie. Wystarczy porwać umyte liście (wyciąć wcześniej zdrewniałe łodygi), skropić oliwą z oliwek i posypać solą gruboziarnistą. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C i piec 10 minut.
Koktajl z jabłek i jarmużu
Składniki: 3 jabłka, 2 duże liście jarmużu.
Umyty jarmuż porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojone jabłka. Całość wrzucić do sokowirówki. Warto pamiętać, że jest to roślina kapustna, więc zadbanie o odpowiednie proporcje sprawi, że sok będzie lekki i bez tego charakterystycznego smaku.
Sałatka z jarmużem w dwóch wersjach
Składniki na wersję wytrawną: kilka liści świeżego jarmużu, 1 pomidor, pół szklanki pokruszonego sera feta. Składniki na wersję słodką: kilka liści świeżego jarmużu, 1 mandarynka, 1 mała cebulka, szczypiorek, kawałek czerwonej i żółtej papryki. Dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.
Listki dokładnie umyć i porwać na małe kawałki. Połączyć z resztą składników. Jarmużu możemy używać tak jak innych zielonych, liściastych warzyw.
Pesto z jarmużu
Składniki: 150 g umytego jarmużu, 7 listków świeżej bazylii, 1/2 szklanki pestek słonecznika, 2 ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku.
Jarmuż, bazylię, pestki słonecznika, czosnek, przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku. Jeśli jest zbyt gęste, dodać oliwy lub wody. Takie pesto można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku przez tydzień.
Magda Pałkus/saladboom.com.pl