Jarmuż - to warzywo, które ma teraz swoje pięć minut
Skąd pochodzi jarmuż?
Uznawany jest za jedno z tak zwanych "superfood
Znany jest od Średniowiecza, ponoć Rzymianie bardzo go sobie upodobali. W Polsce jest uprawiany od dawna, jednak poprzednie lata wyparły go niemal całkowicie. Ludzie niesłusznie o nim zapomnieli. Moda na zdrową żywność i większa świadomość ludzi na temat tego co jedzą sprawiły jednak, że to falbaniaste warzywo powróciło na salony. Należy do roślin kapustnych, ale nie rośnie w główkach, tylko w formie rozłożystego kwiatu. Istnieje wiele jego odmian: od ciemnozielonych, fioletowych, niebieskawych do jasnozielonych. Ma charakterystyczne karbowane liście.
Jego najlepszy moment to zima. Zbiory rozpoczynają się od września i trwają do stycznia. Na początku mamy do czynienia z młodymi listkami, które z biegiem czasu stają się łykowate i gumiaste. Młode, najlepiej jeść świeże, starsze będą lepsze po obróbce termicznej. Kolejną ciekawostką jest to, że po pierwszych przymrozkach liście jarmużu stają się delikatniejsze i gubią swój gorzkawy smak. W domu można również tego spróbować. Wystarczy przemrozić go w lodówce.