Trwa ładowanie...
d12fjqp
Jak zrobić idealny biszkopt? Porady Mariety Mareckiej

Jak zrobić idealny biszkopt? Porady Mariety Mareckiej

Przygotowanie ciast: biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić nam wiele trudności. Marieta Marecka, blogerka i kulinarna ekspertka od słodkości, podpowiedziała, jak przygotować te problematyczne wypieki.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d12fjqp

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 5 średnich jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

d12fjqp

Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtko po żółtku ciągle, cały czas miksując. Mąki przesiewamy do osobnej miski, delikatnie wsypujemy do ubitych jaj z cukrem. Za pomocą łopatki mieszamy całość tak, by w cieście nie było żadnej grudki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy położyć go na samym spodzie. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. C na ok. 40 minut. Dla pewności można sprawdzić stopień wypieczenia patyczkiem. Zaraz po upieczeniu upuszczamy formę z ciastem na podłogę i pozostawiamy na stole do wystudzenia.

Porady Marietty, jak uratować biszkopt, który jest za niski lub jak wykorzystać skrawki:

  • Powycinać kółka, poskładać z kremem i zalać czekoladową polewą
  • Nałożyć na niego masę owocową lub piankową
  • Wysuszyć i zmiksować z masłem, a następnie użyć jako spodu do ciasta
d12fjqp

Podziel się opinią

Share

d12fjqp

d12fjqp