Trwa ładowanie...

Jak zrobić idealny biszkopt? Porady Mariety Mareckiej

Przygotowanie ciast: biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić nam wiele trudności. Marieta Marecka, blogerka i kulinarna ekspertka od słodkości, podpowiedziała, jak przygotować te problematyczne wypieki.

d40ha57
d40ha57

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 5 średnich jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtko po żółtku ciągle, cały czas miksując. Mąki przesiewamy do osobnej miski, delikatnie wsypujemy do ubitych jaj z cukrem. Za pomocą łopatki mieszamy całość tak, by w cieście nie było żadnej grudki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy położyć go na samym spodzie. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. C na ok. 40 minut. Dla pewności można sprawdzić stopień wypieczenia patyczkiem. Zaraz po upieczeniu upuszczamy formę z ciastem na podłogę i pozostawiamy na stole do wystudzenia.

Porady Marietty, jak uratować biszkopt, który jest za niski lub jak wykorzystać skrawki:

  • Powycinać kółka, poskładać z kremem i zalać czekoladową polewą
  • Nałożyć na niego masę owocową lub piankową
  • Wysuszyć i zmiksować z masłem, a następnie użyć jako spodu do ciasta
d40ha57
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40ha57
Więcej tematów