Risotto krok po kroku
Sposób przygotowania risotto zmienia się nieznacznie w zależności od składników, jakie zamierzamy wykorzystać, pewne zasady są jednak stałe i należy się ich trzymać.
1. Weź dużą teflonową patelnię albo rondel z grubym dnem. Porządnie rozgrzej naczynie, po czym dodaj tłuszcz. Uwaga: jeśli twoje risotto jest z czosnkiem i/lub cebulką, wrzucamy je na patelnię po rozgrzaniu tłuszczu. *Czosnek *najlepiej pokroić w plasterki - podsmażamy go krótko, maksymalnie przez pół minuty (żeby nie zgorzkniał). Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia.
2. Na patelnię wsyp ryż do risotto (dla dwóch osób wystarczy 100-150 g - pamiętaj, że będzie pęczniał). Ryż podsmażaj przez kilka minut, aż ziarenka pokryją się tłuszczem ze wszystkich stron. To tzw. impregnacja ryżu.