Risotto krok po kroku
3. Wlej wino. Dla dwóch osób zwykle wystarczy 1/4-1/3 szklanki. Wino musi odparować.
4. Teraz zacznij stopniowo wlewać gorący bulion. Dodajemy go do ryżu stopniowo, chochelka po chochelce, mieszając potrawę po każdym dodaniu i czekając, aż ryż wchłonie płyn. Ten etap zwykle trwa ok. 20 minut. Gotowanie risotto kontynuujemy do momentu, aż zużyjemy cały bulion, a ryż będzie miękki, dlatego z dolewaniem bulionu nie należy się śpieszyć. Uwaga: w tym czasie risotto często mieszamy, żeby ryż nie przywarł do dna. Smak bulionu można podkręcić, np. wlewając do niego koncentrat buraczany i ścierając na tarce dwa nieduże buraczki.
5. Gotowe risotto zestawiamy z ognia, dodajemy parmezan i masło, mieszamy, czekamy 1-2 minuty (pod przykryciem). Prawidłowo przygotowana potrawa powinna być gładka, kremowa i lekko błyszcząca. W niektórych wersjach na koniec dodaje się śmietanę albo gęsty jogurt. Risotto jemy od razu.
Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia