Włoska fiesta, czyli świętujemy Dzień Lasagne
Lasagne to zaraz po pizzy, jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. 29 lipca obchodzimy dzień tego włoskiego przysmaku, który dobrze przyrządzony jest rajem dla naszego podniebienia. Zanim przystąpimy jednak do konsumpcji tej pysznej potrawy, warto poznać kilka ciekawostek na jej temat.
Święto Lasagne
Lasagne to zaraz po pizzy, jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. 29 lipca obchodzimy dzień tego włoskiego przysmaku, który dobrze przyrządzony jest rajem dla naszego podniebienia. Zanim przystąpimy jednak do konsumpcji tej pysznej potrawy, warto poznać kilka ciekawostek na jej temat.
Tradycja włoskiej pasty
Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne.
Rodzaje lasagne
Lasagne jest potrawą, która może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Najbardziej popularne są dwie wersje: bolognese i napoli. Lasagne bolognese - cechą charakterystyczną jest tradycyjny sos boloński, z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Z kolei napoli to lasagne rodem z południowych Włoch. W przeciwieństwie do jej siostry z północy jest potrawą bezmięsną. Opiera się o charakterystyczny dla neapolitańskiej kuchni sos napoli - na bazie pomidorów z dodatkiem czosnku, bazylii, tymianku i oregano.
Odpowiedni makaron
W sklepach bez problemu można kupić gotowy makaron do lasagne. Warto jednak pamiętać, że po podgotowaniu należy każdy płat rozłożyć osobno, aby się nie posklejał. Makaron można zrobić również własnoręcznie - i choć jest to czasochłonne to smak wszystko rekompensuje.
Aromatyczne sosy
Wnętrze potrawy w klasycznej wersji wypełnia mięsno-pomidorowy sos bolognese, ale całe kulinarne dzieło wzbogaca dodany sos beszamelowy. Połączenie obu smaków tworzy mieszankę jedyną w swoim rodzaju, która bezsprzecznie kojarzy się z włoską kuchnią.
Sos beszamelowy
Składniki: 25 g masła, 40 g mąki pszennej, 500 ml ciepłego mleka, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: masło roztopić na patelni, a następnie dodawać stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje dodać mleko i dokładnie wymieszać (tak, aby nie było grudek). Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać gałkę muszkatołową i wymieszać. Dla uzyskania idealnie białego koloru sosu wystarczy dodać tylko soli.
Sos boloński
Klasyczny przepis na ten sos nie zawiera czosnku ani oregano. Pod koniec gotowania dodaje się do niego mleko, aby złagodzić kwaśny posmak pomidorów. Co ciekawe, we Włoszech nie jada się spaghetti bolognese, gdyś cienkie nitki nie utrzymują ciężkości sosu. Bolognese serwowany jest z makaronem typu tagliatelle lub pappardelle.
*Składniki: *500 g mielonej wołowiny, 1 duża marchewka, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, cebula, 2 ząbki czosnku, 50 g wędzonego boczku, 1 szklanka mleka, 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 puszki krojonych pomidorów, 3 łyżki oliwy, 2 listki laurowe, sól, cukier, pieprz w ziarnach.
Przygotowanie: marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i seler posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić drobno, a pomidory z puszki zmiksować wraz z zalewą. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać boczek, a po chwili cebulę i czosnek. Następnie dodać marchewkę oraz seler i podsmażać kilka minut, aby zmiękły. Mięso podzielić na mniejsze kawałki i dodać do boczku i warzyw. Po obsmażeniu wlać mleko, wymieszać i nieco odparować. Dodać wino i również odparować. W kolejny kroku dodać pomidory, doprawić. Dusić przez dwie godziny na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem posolić do smaku i opcjonalnie posłodzić, jeśli sos jest za kwaśny.
Lasagne proste niż myślisz
Lasagne najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym, które należy wysmarować masłem i zanim ułożymy w nim makaron, dno posmarować 2 łyżkami sosu beszamelowego. Następnie umieścić pierwszą warstwę makaronu (płaty mogą delikatnie na siebie nachodzić), rozprowadzić na niej sos boloński, polać beszamelowym i posypać parmezanem. Proces powtórzyć dwa lub trzy razy - zależnie od wysokości naczynia. Tak przygotowaną lasagne piec 25 minut w 175 stopniach C pod folią aluminiową, a następnie kolejne 20 minut bez folii, aby ładnie się zarumieniła.
Kulinarne inspiracje
Lasagne jest jednak potrawą, która pozwala kucharzowi na sporą inwencję. Często oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne z tuńczykiem, kiełbasą, a nawet owocami morza. Te doskonale komponują się z makaronem i ziołowo-czosnkowym sosem. Makaron powinien być ugotowany al dente, a krewetki (opcjonalnie np. kalmary) podsmażone lub zgrillowane i skropione sosem.
Warzywne lasagne
Potrawa ta smakuje doskonale również w wersji wegetariańskiej.
Składniki: 6 płatów makaronu lasagne, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, ćwierć pora, garść orzeszków piniowych, 200 g szpinaku, 100 g mozzarelli, 1 łyżka jogurtu greckiego, 2 łyżki oliwy, sól czosnkowa, pieprz biały, gałka muszkatołowa, szczypta cukru. * Przygotowanie: *makaron wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty, aż nieco zmięknie. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i podsmażyć szpinak. Doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem do smaku, na koniec dodać jogurt i wymieszać. Mozzarellę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. W rondelku na pozostałej oliwie podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i pora, następnie dodać szpinak, połowę mozzarelli oraz orzeszki. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć sos, następnie makaron, potem znów sos i tak do wyczerpania składników - na końcu powinien znaleźć się płat makaronu. Wierzch posypać resztą startej mozzarelli. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.