Co warto o nim wiedzieć?
Mleczko kokosowe ma 15-25 proc. tłuszczu. Powstaje poprzez zalanie miąższu lub rozdrobnionej kopry gorącą wodą i odciśnięcie ich przez gazę. Dzięki temu uzyskuje się biały, pachnący, podobny do mleka płyn. W Polsce mleko kokosowe zwykle sprzedawane jest w puszce albo w kartonie.
Warto wspomnieć o leczniczych właściwościach tego produktu. Przede wszystkim zawiera kwas laurynowy o silnych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych. Cenne w mleczku kokosowym są witaminy: C, E i z grupy B oraz pierwiastki: żelazo, selen, wapń, magnez, fosfor. Mleczko kokosowe zawiera również błonnik i białko.
Spożywanie mleczka kokosowego wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na stan skóry, spowalnia procesy starzenia, reguluje trawienie, a nawet pozwala obniżyć gorączkę, pomaga w astmie, osteoporozie i kamieniach nerkowych.
To cenny produkt, jeśli chodzi o kulinarne możliwości. Jest zalecany osobom z nietolerancją laktozy, które nie mogą pić mleka krowiego.