Smak a skład. Podpowiadamy, jak czytać etykiety na wędlinach
Praktyczne wskazówki
Stojąc przed lodówką z produktami mięsnymi, nie warto sięgać po pierwszy z brzegu, najpiękniej wyglądający czy też najdroższy albo najtańszy. Cena i atrakcyjny wygląd nie zawsze idą w parze z jakością i nawet w produktach z najwyższej półki można znaleźć sztuczne dodatki. Jedną z najważniejszych informacji, na które należy zwracać uwagę, czytając etykiety, jest ilość mięsa wykorzystana do wyprodukowania 100 gramów produktu. Im większa, tym lepiej, a dobra wędlina powinna zawierać przynajmniej 70 proc. mięsa. Bardzo ważna jest także kolejność składników, ponieważ jako pierwsze wymieniane są te, występujące w największej ilości. Niestety, na rynku producenckim zdarzają się (choć coraz rzadziej) przypadki, kiedy z 1 kg mięsa robi się 1,5 kg wędlin. Najczęściej dodawanym składnikiem są woda i skrobia, które zwiększają wagę. Czego unikać? O tym w dalszej części galerii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl