Gulasz jagnięcy
Składniki: 450 g łopatki jagnięcej, 2,4 szklanki bulionu warzywnego, 2 cebule, 4 duże ziemniaki, 2 marchewki, sól pieprz, tymianek, 2 łyżki mąki, pęczek natki pietruszki, olej do smażenia.
Przygotowanie: mięso pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso ze wszystkich stron. Przełóż do garnka, oprósz solą i pieprzem. Zalej bulionem i duś pod przykryciem, aż zmięknie (około godziny). Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Dodaj warzywa do mięsa i gotuj do miękkości (w razie potrzeby podlej bulionem). Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami wody i wlewaj powoli do gulaszu, cały czas mieszając. Zagotuj. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i natką pietruszki.