Jagnięcina – mięso z górnej półki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF.COM

Na naszych stołach króluje mięso wieprzowe i drobiowe, znacznie rzadziej sięgamy po wołowinę. Natomiast cielęciny, baraniny i jagnięciny nie jadamy prawie w ogóle. Dlaczego? Te mięsa uchodzą za drogie, trudno dostępne i twarde. Dietetycy przekonują, że jagnięcina jest najzdrowszym rodzajem mięsa, pochodzącego ze zwierząt hodowlanych, dlatego nie powinniśmy jej wykluczać ze swojej diety. W Lidlu możemy teraz kupić łopatkę jagnięcą w promocyjnej cenie.

Planujesz grilla? Zobacz wideo 5 rzeczy, które zawsze robiłeś źle na grillu:

/ 6Jagnięcina – najzdrowszy rodzaj mięsa

Obraz
© 123RF.COM

Jagnięcina to bardzo delikatne i soczyste mięso. Pozyskuje się je z owiec do 6 miesiąca życia. Prawdziwym rarytasem jest mięso jagniąt mlecznych, które nie ukończyły 6 tygodni. Jagnięcina wyróżnia się niską zawartością tłuszczu. Najchudszą częścią tuszy jest udziec, natomiast łopatka jest najbardziej tłusta. W mięsie młodych owiec znajduje się duża ilość kwasu linolowego o właściwościach antyutleniających. Obfituje także w witaminy z grupy B, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, cynk oraz żelazo. Jagnięcina stanowi również doskonałe źródło białka.

/ 6Polecana dla dzieci i osób na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Jagnięcina jest lekkostrawna, dlatego powinna znaleźć się w diecie dzieci. W mięsie jagniąt jest duża ilość L-karnityny, która dobrze wpływa na pracę serca oraz mięśni szkieletowych. Warto dodać, że syntetyczna forma tego związku jest wykorzystywana w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Ponadto badania wykazały, że jagnięcina posiada właściwości antynowotworowe.

/ 6Jagnięcina w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Pokutuje opinia, że jagnięcina jest łykowata, twarda i śmierdząca. Skąd takie przekonanie? Otóż, w czasach PRL mięso z owiec było dostępne bez kartek. Serwowano je więc w barach i stołówkach. Było źle przyrządzone, niedoprawione. Dziś jagnięcina podhalańska jest produktem chronionym i zastrzeżonym w Unii Europejskiej. Na smak mięsa wpływa roślinność, rosnąca na pastwiskach, gdzie wypasane są owce. Restauratorzy i konsumenci coraz częściej doceniają jagnięcinę. Można z niej przyrządzić wykwintne dania. Comber, karkówka oraz antrykot nadają się na pieczeń. Do smażenia i grillowania lepszy będzie antrykot. Jagnięcinę można smażyć, piec, dusić. Na jagnięcych kościach gotuje się zupy – biały barszcz lub góralką kwaśnicę. Pyszne są także kiełbasy - kruche i soczyste.

/ 6Czym doprawiać?

Obraz
© 123RF.COM

Grecy, Francuzi, Irlandczycy czy Hiszpanie cenią jagnięcinę za jej walory smakowe. W Grecji mięso owcze uchodzi za narodowy specjał. Piecze się je w jogurcie, marynacie cytrynowej, sosie pomidorowym lub na rożnie. Delikatne jagnięce mięso doskonale komponuje się z aromatem świeżych ziół – tymianku, rozmarynu oraz czosnku. Podczas pieczenia warto podlewać je białym winem, sokiem pomarańczowym lub porto. Wielbiciele bardziej egzotycznych smaków mogą eksperymentować z innymi dodatkami – suszonymi owocami, imbirem, cynamonem czy miodem.

/ 6Gulasz jagnięcy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 450 g łopatki jagnięcej, 2,4 szklanki bulionu warzywnego, 2 cebule, 4 duże ziemniaki, 2 marchewki, sól pieprz, tymianek, 2 łyżki mąki, pęczek natki pietruszki, olej do smażenia.
Przygotowanie: mięso pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso ze wszystkich stron. Przełóż do garnka, oprósz solą i pieprzem. Zalej bulionem i duś pod przykryciem, aż zmięknie (około godziny). Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Dodaj warzywa do mięsa i gotuj do miękkości (w razie potrzeby podlej bulionem). Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami wody i wlewaj powoli do gulaszu, cały czas mieszając. Zagotuj. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce