Cielęcina - delikatne i soczyste mięso

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Dlaczego warto ją jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Cielęcina uchodzi za wykwintne i trudne w obróbce mięso, dlatego bardzo rzadko gości na naszych stołach. Jest dość droga i trudno dostępna. Warto jednak od czasu do czasu się na nią skusić. Dobrze przyrządzana smakuje wyśmienicie i zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Poza tym, jest to mięso dietetyczne – chude i lekkostrawne. Możemy je kupić nie tylko w sklepach mięsnych, ale również w dyskontach. Zobaczcie nasze pomysły na dania z cielęciną.

/ 5Mięso dla dzieci i osób na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Cielęcina to chude i delikatne mięso. - Jest zalecana dla osób na diecie, dzieci oraz seniorów – wylicza Anna Jasińska, dietetyk Nutri Creative. - W 100 g cielęciny jest aż 20 g białka i tylko 3,5 g tłuszczu. Zawiera także niewiele kalorii w porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną. Mięso cielęce jest kruche i soczyste. W zależności od rodzaju chowu oraz wieku zwierzęcia może mieć barwę niemal białą, jasnoróżową lub intensywnie różową. Za najsmaczniejsze uważa się mięso ze zwierząt 6-8 tygodniowych. Przy zakupie zwróćmy uwagę, by było wilgotne, połyskujące na wierzchu i miało delikatny, nieco kwaśny zapach. Nie jest on niczym dziwnym. Wynika z tego, że cielęta były karmione mlekiem.

/ 5Kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF.COM

Za kilogram cielęciny zapłacimy od 35 do 100 zł w zależności rodzaju mięsa. Najtańszy jest mostek z kością, najdroższy schab. Warto jednak szukać promocji. W tej chwili w Lidlu możemy kupić cielęcy gulasz za ok. 15 zł. Cielęcina jest bardzo delikatna, dlatego nie powinniśmy jej zbyt mocno doprawiać. Wystarczy jedynie sól i pieprz. Można jednak oprószyć ją także delikatnie tymiankiem, szałwią, bazylią, oregano czy rozmarynem. Będzie się dobrze komponowała z grzybami, cebulą, porem, marchewką. Można ją dusić w winie, śmietance czy sosie pomidorowym. Najczęściej cielęcinę podaje się z gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami.

/ 5Sznycel wiedeński

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 kotlety z udźca cielęcego, 2 jajka, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, 2 łyżki masła, cytryna.
Przygotowanie: płaty mięsa rozbij delikatnie, oprósz solą i pieprzem. Panieruj w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż na suchej patelni na złoty kolor. Gdy sznycle się zarumienią, obróć je na drugą stronę i na każdym połóż łyżkę masła. Po usmażeniu odłóż je na minutę. Podawaj z gotowanymi ziemniakami, surówką i cytryną do skropienia.

/ 5Gulasz cielęcy z marchewką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g gulaszu cielęcego, 2 marchewki, biała część pora, szklanka kremówki, sól, pieprz, 4 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: mięso oprósz solą i pieprzem i obsmaż na 2 łyżkach masła na złoty kolor. Przełóż mięso do garnka. Na reszcie masła podsmaż pokrojonego w talarki pora i marchewkę. Przełóż warzywa do garnka z mięsem. Podlej niewielką ilością wody i uduś do miękkości. Pod koniec duszenia wlej śmietankę i odparuj, by sos zgęstniał.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości