Dlaczego warto ją jeść?
Cielęcina uchodzi za wykwintne i trudne w obróbce mięso, dlatego bardzo rzadko gości na naszych stołach. Jest dość droga i trudno dostępna. Warto jednak od czasu do czasu się na nią skusić. Dobrze przyrządzana smakuje wyśmienicie i zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Poza tym, jest to mięso dietetyczne – chude i lekkostrawne. Możemy je kupić nie tylko w sklepach mięsnych, ale również w dyskontach. Zobaczcie nasze pomysły na dania z cielęciną.
Mięso dla dzieci i osób na diecie
Cielęcina to chude i delikatne mięso. - Jest zalecana dla osób na diecie, dzieci oraz seniorów – wylicza Anna Jasińska, dietetyk Nutri Creative. - W 100 g cielęciny jest aż 20 g białka i tylko 3,5 g tłuszczu. Zawiera także niewiele kalorii w porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną. Mięso cielęce jest kruche i soczyste. W zależności od rodzaju chowu oraz wieku zwierzęcia może mieć barwę niemal białą, jasnoróżową lub intensywnie różową. Za najsmaczniejsze uważa się mięso ze zwierząt 6-8 tygodniowych. Przy zakupie zwróćmy uwagę, by było wilgotne, połyskujące na wierzchu i miało delikatny, nieco kwaśny zapach. Nie jest on niczym dziwnym. Wynika z tego, że cielęta były karmione mlekiem.
Kupisz w dyskoncie
Za kilogram cielęciny zapłacimy od 35 do 100 zł w zależności rodzaju mięsa. Najtańszy jest mostek z kością, najdroższy schab. Warto jednak szukać promocji. W tej chwili w Lidlu możemy kupić cielęcy gulasz za ok. 15 zł. Cielęcina jest bardzo delikatna, dlatego nie powinniśmy jej zbyt mocno doprawiać. Wystarczy jedynie sól i pieprz. Można jednak oprószyć ją także delikatnie tymiankiem, szałwią, bazylią, oregano czy rozmarynem. Będzie się dobrze komponowała z grzybami, cebulą, porem, marchewką. Można ją dusić w winie, śmietance czy sosie pomidorowym. Najczęściej cielęcinę podaje się z gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami.
Sznycel wiedeński
Składniki: 4 kotlety z udźca cielęcego, 2 jajka, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, 2 łyżki masła, cytryna.
Przygotowanie: płaty mięsa rozbij delikatnie, oprósz solą i pieprzem. Panieruj w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż na suchej patelni na złoty kolor. Gdy sznycle się zarumienią, obróć je na drugą stronę i na każdym połóż łyżkę masła. Po usmażeniu odłóż je na minutę. Podawaj z gotowanymi ziemniakami, surówką i cytryną do skropienia.
Gulasz cielęcy z marchewką
Składniki: 500 g gulaszu cielęcego, 2 marchewki, biała część pora, szklanka kremówki, sól, pieprz, 4 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: mięso oprósz solą i pieprzem i obsmaż na 2 łyżkach masła na złoty kolor. Przełóż mięso do garnka. Na reszcie masła podsmaż pokrojonego w talarki pora i marchewkę. Przełóż warzywa do garnka z mięsem. Podlej niewielką ilością wody i uduś do miękkości. Pod koniec duszenia wlej śmietankę i odparuj, by sos zgęstniał.