Cielęcina - delikatne i soczyste mięso

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Dlaczego warto ją jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Cielęcina uchodzi za wykwintne i trudne w obróbce mięso, dlatego bardzo rzadko gości na naszych stołach. Jest dość droga i trudno dostępna. Warto jednak od czasu do czasu się na nią skusić. Dobrze przyrządzana smakuje wyśmienicie i zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Poza tym, jest to mięso dietetyczne – chude i lekkostrawne. Możemy je kupić nie tylko w sklepach mięsnych, ale również w dyskontach. Zobaczcie nasze pomysły na dania z cielęciną.

/ 5Mięso dla dzieci i osób na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Cielęcina to chude i delikatne mięso. - Jest zalecana dla osób na diecie, dzieci oraz seniorów – wylicza Anna Jasińska, dietetyk Nutri Creative. - W 100 g cielęciny jest aż 20 g białka i tylko 3,5 g tłuszczu. Zawiera także niewiele kalorii w porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną. Mięso cielęce jest kruche i soczyste. W zależności od rodzaju chowu oraz wieku zwierzęcia może mieć barwę niemal białą, jasnoróżową lub intensywnie różową. Za najsmaczniejsze uważa się mięso ze zwierząt 6-8 tygodniowych. Przy zakupie zwróćmy uwagę, by było wilgotne, połyskujące na wierzchu i miało delikatny, nieco kwaśny zapach. Nie jest on niczym dziwnym. Wynika z tego, że cielęta były karmione mlekiem.

/ 5Kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF.COM

Za kilogram cielęciny zapłacimy od 35 do 100 zł w zależności rodzaju mięsa. Najtańszy jest mostek z kością, najdroższy schab. Warto jednak szukać promocji. W tej chwili w Lidlu możemy kupić cielęcy gulasz za ok. 15 zł. Cielęcina jest bardzo delikatna, dlatego nie powinniśmy jej zbyt mocno doprawiać. Wystarczy jedynie sól i pieprz. Można jednak oprószyć ją także delikatnie tymiankiem, szałwią, bazylią, oregano czy rozmarynem. Będzie się dobrze komponowała z grzybami, cebulą, porem, marchewką. Można ją dusić w winie, śmietance czy sosie pomidorowym. Najczęściej cielęcinę podaje się z gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami.

/ 5Sznycel wiedeński

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 kotlety z udźca cielęcego, 2 jajka, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, 2 łyżki masła, cytryna.
Przygotowanie: płaty mięsa rozbij delikatnie, oprósz solą i pieprzem. Panieruj w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż na suchej patelni na złoty kolor. Gdy sznycle się zarumienią, obróć je na drugą stronę i na każdym połóż łyżkę masła. Po usmażeniu odłóż je na minutę. Podawaj z gotowanymi ziemniakami, surówką i cytryną do skropienia.

/ 5Gulasz cielęcy z marchewką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g gulaszu cielęcego, 2 marchewki, biała część pora, szklanka kremówki, sól, pieprz, 4 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: mięso oprósz solą i pieprzem i obsmaż na 2 łyżkach masła na złoty kolor. Przełóż mięso do garnka. Na reszcie masła podsmaż pokrojonego w talarki pora i marchewkę. Przełóż warzywa do garnka z mięsem. Podlej niewielką ilością wody i uduś do miękkości. Pod koniec duszenia wlej śmietankę i odparuj, by sos zgęstniał.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji