Gulasz z ciecierzycy
Wegetariańskie odmiany gulaszu są równie pyszne jak mięsne, więc nie ma co - trzeba ich spróbować. Znakomity jest np. gulasz z ciecierzycy - warzywa strączkowego, które powinno na stałe wejść do naszego menu, bowiem jest bardzo zdrowe i zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego białka. Musimy przygotować: dwie puszki ciecierzycy, trzy sparzone i obrane ze skórki pomidory, cebulę, czerwoną paprykę, sporo świeżego szpinaku, dwa ząbki czosnku, trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego, pół łyżeczki przyprawy curry, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę mielonego imbiru i łyżeczkę mielonej kolendry. Cebulę, paprykę i obrane ząbki czosnku kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Następnie dokładamy pokrojone
pomidory, mieszamy i dusimy kilka minut, aż pomidory się rozpadną. Wrzucamy ciecierzycę, dusimy około pół godziny, wsypujemy szpinak, doprawiamy do smaku, a gdy szpinak zwiędnie, dodajemy jogurt. I gotowe.