Grillowanie w folii
Jak przyrządzić mięso czy ryby w folii, by były smaczne? Przede wszystkim musimy je wcześniej zamarynować. W skład marynaty musi wejść coś kwaśnego (np. sok z cytryny lub limonki, czerwone wino, ocet winny), ale może to być również jogurt, kefir czy maślanka. Do tego oliwa lub olej najlepszej jakości oraz przyprawy: zioła, pieprz, garam masala, itp. Marynowane kawałki mięsa lub ryby solimy jedynie delikatnie - sól bowiem osusza produkty i powoduje, że pozbywają się one smacznych soków. Zamarynowane kawałki umieszczamy na kilka minut w lodówce, najlepiej w kamionkowym lub plastikowym naczyniu, szczelnie zamkniętym. Nie wolno używać w tym celu naczyń metalowych. Kwas bowiem wchodzi w reakcję i uzyskujemy metaliczny posmak naszej
potrawy. Oto nasze propozycje na grillowane potrawy w folii aluminiowej.