Grillowanie w folii - proste przepisy
Sezon na grillowanie właśnie się rozpoczął. Wielu Polaków nie wyobraża już sobie wiosny i lata bez smakowitych kąsków pieczonych nad węglem drzewnym. Pamiętajmy jednak o tym, że nie zawsze takie potrawy są zdrowe. Musimy opanować trudną sztukę przyrządzania dań na grillu, by potem nie borykać się ze zdrowotnymi kłopotami. Na pomoc przyjdzie nam na pewno... folia aluminiowa.
Grillowanie - sport narodowy Polaków
Sezon na grillowanie właśnie się rozpoczął. Wielu Polaków nie wyobraża już sobie wiosny i lata bez smakowitych kąsków pieczonych nad węglem drzewnym. Pamiętajmy jednak o tym, że nie zawsze takie potrawy są zdrowe. Musimy opanować trudną sztukę przyrządzania dań na grillu, by potem nie borykać się ze zdrowotnymi kłopotami. Na pomoc przyjdzie nam na pewno... folia aluminiowa.
Grillowanie a zdrowie
Podczas nieumiejętnego pieczenia na tradycyjnym grillu powstają rakotwórcze nitrozaminy. Wytapiający się tłuszcz spada na rozżarzone węgle, a spalając się, wytwarza związki, które osiadają na piekącym się mięsie, warzywach czy rybach. Inne szkodliwe substancje są też w zwęglonych produktach, dlatego przypalone kawałki trzeba zawsze wyrzucać. Aby uniknąć takich sytuacji, dietetycy zalecają używanie folii aluminiowe i aluminiowych tacek. Dlaczego? Zawinięte w folię produkty nie spalają się, zachowują smak przyrządzanych potraw, powodują, że mięso czy ryby nie są wysuszone. W dodatku folia umożliwia nam pieczenie większej liczby porcji. W zależności bowiem od tego w jaki sposób owiniemy folią aluminiową produkty spożywcze, możemy zachować temperaturę już gotowej potrawy lub przyspieszyć jej przyrządzenie. Jeśli chcemy, by upieczone mięso długo zachowało ciepło, zawijamy je jeszcze gorące i kładziemy z boku grilla. Bez względu na to,
czy przystępujemy do pieczenia, czy chcemy zachować temperaturę, zawsze zawijamy produkty błyszczącą stroną folii do środka. Widoczna na zewnątrz powinna być strona matowa. Przygotowując dania w folii, nie pieczemy ich na ogniu jak kiełbasek w ognisku, tylko ogrzewamy nad żarzącymi się węglami. Najlepiej by temperatura grilla nie była bardzo wysoka. Żywego ognia nie lubią też tacki aluminiowe, które w przypadku zbyt "płomiennego" grillowania łatwo się przypalają. By nie narażać się na jedzenie szkodliwych substancji, jakie wydziela przypieczona tacka, nie używajmy jej ponownie.
Grillowanie w folii
Jak przyrządzić mięso czy ryby w folii, by były smaczne? Przede wszystkim musimy je wcześniej zamarynować. W skład marynaty musi wejść coś kwaśnego (np. sok z cytryny lub limonki, czerwone wino, ocet winny), ale może to być również jogurt, kefir czy maślanka. Do tego oliwa lub olej najlepszej jakości oraz przyprawy: zioła, pieprz, garam masala, itp. Marynowane kawałki mięsa lub ryby solimy jedynie delikatnie - sól bowiem osusza produkty i powoduje, że pozbywają się one smacznych soków. Zamarynowane kawałki umieszczamy na kilka minut w lodówce, najlepiej w kamionkowym lub plastikowym naczyniu, szczelnie zamkniętym. Nie wolno używać w tym celu naczyń metalowych. Kwas bowiem wchodzi w reakcję i uzyskujemy metaliczny posmak naszej
potrawy. Oto nasze propozycje na grillowane potrawy w folii aluminiowej.
Pstrąg z grilla
Całe pstrągi patroszymy i oskrobujemy delikatnie z łusek. Myjemy bardzo dokładnie i osuszamy. Wkładamy do kamionkowego naczynia, i zalewamy marynatą przygotowaną z kilku łyżek soku z limonki, oliwy z oliwek, pieprzu (bez soli!). Ryba powinna marynować się bardzo krótko, około pół godziny. Przekładamy ją na folię, solimy delikatnie na zewnątrz i wewnątrz, a w jamie brzusznej umieszczamy kilka gałązek zielonej pietruszki i plasterek cebuli. Folię zawijamy bardzo szczelnie i pieczemy kilkanaście minut.
Warzywna wariacja
Myjemy warzywa: seler naciowy, koper włoski, paprykę czerwoną i zieloną. Następnie kroimy w paseczki i wrzucamy do miski. Dodajemy pomidorki koktajlowe i pokrojoną w piórka cebulę czerwoną oraz posiekany czosnek. Do miski wlewamy kilka łyżek oliwy, solimy i pieprzymy, a następnie dodajemy warzywa i mieszamy dokładnie. Z folii przygotowujemy torebeczki (najlepiej płatek folii umieścić w niedużej misce) napełniamy torebkę porcją warzyw i zamykamy jak cukierek. Pieczemy kilka minut na grillu.
Polędwiczki wieprzowe w miodzie
Ta wersja grillowanego mięsa zasmakuje wszystkim. Polędwiczki wieprzowe kroimy na dwu centymetrowe plastry. Wrzucamy do miski. Przygotowujemy marynatę: trzy łyżki sosu sojowego, dwie łyżki miodu, sok z limonki, łyżka startego imbiru, posiekany ząbek czosnku, posiekana papryczka chilli. Mięso obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w niej około dwóch godzin. Po wyjęciu mięso układamy na folii po kilka kawałków, smarujemy olejem, zawijamy dokładnie i pieczemy około 20 minut (nie dłużej!). Podajemy z ryżem i surówkami np. z kapusty.
AD/mp/WP Kuchnia