Garam masala - wszystko o egzotycznej przyprawie

Garam masala to jedna z najpopularniejszych mieszanek przypraw dostępnych dziś w wielu sklepach. To między innymi dzięki niej każdy z nas jest w stanie przygotować we własnej kuchni różne orientalne przysmaki. Co wchodzi w skład garam masali? Do jakich dań pasuje ona najlepiej?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Garam masala jest bardzo wyrazistym zestawieniem kilku suchych przypraw, które w połączeniu ze sobą stanowią niezwykle aromatyczną i smakowitą kompozycję. Powszechnie mieszankę tę stosuję się w Indiach, Pakistanie i w kilku innych krajach Azji Południowej. Nazwa „garam masala” oznacza dosłownie w języku hindi „gorące przyprawy”. Etymologii tego określenia należy doszukiwać się w starożytnym systemie medycyny indyjskiej – ajurwedy. Według jej założeń przyprawa garam masala była stosowana do podwyższenia temperatury ciała, a także do osiągnięcia dobrego samopoczucia. Smak mieszanki określa się jako ostry, choć daleko mu do pikanterii innych mocnych przypraw (np. chili)
. Przez wieki skład garam masali ulegał mniejszym lub większym zmianom, co zaowocowało powstaniem różnych jej wariantów.

Co wchodzi w skład tradycyjnej garam masali?

W podstawowej wersji mieszanka garam masala składa się z następujących elementów:
kmin rzymski,
• pieprz czarny,
gałka muszkatołowa,
• kolendra,
• goździki,
• liść laurowy,
• pieprz cayenne,
cynamon.

Oprócz tego spotyka się miksy z cebulką, czosnkiem, orzechami oraz anyżem gwiazdowym. Skład garam masali może różnić się od regionu, w którym została ona przygotowana. Niesamowity smak i aromat mieszanki kryje się nie tylko za kompozycją wybranych składników, ale również za sposobem ich połączenia. Wszystkie przyprawy (poza gałką muszkatołową), z których wytwarza się garam masalę, na wstępie należy uprażyć (każdą z nich osobno), a następnie drobno zmielić w młynku lub w moździerzu. Oczywiście w sklepach dostępne są gotowe garam masale, ale w żadnym stopniu nie są one tak smakowite jak samodzielnie przyrządzone smakowite mieszanki. Co ważne – by garam masala idealnie urozmaiciła smak przygotowywanej przez siebie potrawy, należy dodać ją pod sam koniec gotowania.

Garam masala w kuchni

Przede wszystkim garam masalę wykorzystuje się w trakcie przyrządzania różnych specjałów kuchni indyjskiej. Stanowi ona chociażby dodatek tradycyjnego hinduskiego dania – rogan josh, czyli mięsa pieczonego na maśle ghee. Oprócz tego dodać ją można do murgh kari (kurczak w specjalnym sosie) oraz pakistańskiego pulao (rodzaj pilaw). Garam masala sprawdza się również w daniach bliższych naszej tradycji kulinarnej. Mieszanka może między innymi zostać użyta do marynat mięsnych, sałatek oraz sosów. Warto również rozważyć dodanie jej do ryb, dań ziemniaczanych oraz potraw opartych na pomidorach. Świetnie spisze się ona także w przypadku orientalnych naleśników z mięsem.

Do czego warto dodać garam masalę?

• Rogan josh
• Pasztet z soczewicy
• Pulao
• Kurczak Biryani
• Murg kari
• Pieczone ziemniaki z ciecierzycą
• Kurczak garam masala

Czy wiesz, że…?

Garam masala nie jest powszechnie wykorzystywana w celach leczniczych, choć można znaleźć głosy o jej dobrym wpływie na regulację pracy układu trawiennego. Oprócz tego część osób uważa, że garam masala oczyszcza organizm z toksyn. Przyprawę warto dodawać również do dań wegetariańskich – nadaje ona potrawom zupełnie innego charakteru i przełamuje monotonię smaków.

W niektórych azjatyckich regionach można spotkać receptury garam masali zawierające wodę, ocet lub mleczko kokosowe. Wówczas mieszanka zamiast formy sypkiej przyjmuje postać kleistej papki.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru