Torciki sernikowe wg Pyzy-Ineczki
Składniki: 900 g sera twarogowego na sernik, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 4 czubate łyżeczki żelatyny, 6-8 brzoskwiń z puszki, 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym, 1 cytryna (otarta skórka + wyciśnięty sok), ok. 15 podłużnych biszkoptów.
Przygotowanie: dno blachy (25x35 cm) wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Jajka umyć i włożyć na 5 sekund do wrzątku, wyjąć, wybić do miski. Dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać mikserem na puszystą masę. Do jajek dodać ser, skórkę cytrynową i chwilę miksować. Przestudzoną żelatynę wlewać cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania. Masę wylać na biszkopty i blaszkę wstawić do lodówki. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki i ułożyć na zastygniętej masie serowej. Galaretki rozpuścić dokładnie w 1 l gorącej wody, dodać sok z cytryny, ostudzić. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na owoce. Wstawić do lodówki, aby dokładnie stężała. Torciki wykrajać specjalną obręczą lub szklanką (zanurzaną w gorącej wodzie). Ciasto można pokroić też wedle własnego uznania.